Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Nećemo odustati od KM tablica

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICDirektor kancelarije za KiM Petar Petković
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su dogovorom Beograda i Prištine sačuvane srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, kao i mir i stabilnost i istakao da Srbi neće odustati od KM tablica.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Uspeli smo da se dogovorimo i da dobijemo garancije EU, što je za nas bilo najvažnije, a što zapravo znači da smo uspeli da sačuvamo srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, odnosno koji imaju prebivalište na prostoru naše južne pokrajine“, naveo je Petković, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.
Srpske lične karte, a samim tim postojanje države Srbije na prostoru KiM i dalje važi, kazao je Petković, ukazujući da će Srbi koristiti isključivo svoja dokumenta, koja izdaje Republika Srbija.
„Bili smo na pragu ozbiljne krize i sukoba, koje je želeo pre svega Aljbin Kurti na severu KiM, da zapali ponovo bure baruta na prostoru Zapadnog Balkana“, kazao je Petković.

„Srbi neće odustati od KM tablica“

Petković je rekao da je dogovor o ličnim kartama prvi korak ka normalizaciji odnosa, kada je reč o poštovanju sporazuma o slobodi kretanja.
„Čekaju nas razgovori i po pitanju tablica, gde je situacija dosta teža, jer Aljbin Kurti odbija da prihvati KM tablice, s obzirom na to da Srbi na KiM neće odustati od KM tablica koje izdaje Republika Srbija“, naveo je Petković.
On je ukazao na važnost „disklejmera“ u okviru dogovora, koji, kako je naglasio, jasno pokazuje da obostranim prihvatanjem ličnih dokumenta ne priznajemo, niti ćemo ikada priznati nezavisnost takozvanog Kosova.
„Najbitnije da 1. septembra nema nikakvih jednostranih aktivnosti od strane Prištine. Na administrativnim prelazima 1. septembra se ništa posebno neće dešavati“, kazao Petković.
Srbi na KiM pozdravili su dogovor, ne žele sukobe i ne žele da žive u strahu, rekao je Petković, navodeći da nema daljeg napretka u odnosima bez početka razgovora o formiranju Zajednice srpskih opština.
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
SRBIJA
Borelj se opet oglasio: Srećan sam zbog dogovora, ali rad još nije završen /video/
Slavko Simić, lider Srpske liste Goran Rakić i Srđan Vulović - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
SRBIJA
Srpska lista pozdravila dogovor o ličnim kartama
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
SRBIJA
Stejt department se oglasio o dogovoru Beograda i Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala