Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stejt department se oglasio o dogovoru Beograda i Prištine

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
Pratite nas
Iz Stejt departmenta poručuju, nakon dogovora Beograda i Prištine o dokumentima i slobodi kretanja, da su uvereni da je dijalog mehanizam kroz koji Beograd i Priština treba da postignu sveobuhvatni sporazum, prenosi Gazeta Ekspres.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Takođe navode da SAD veruju da će dijalog biti okončan normalizacijom odnosa i otključati evropsku budućnost Srbije i tzv. Kosova.
"Pitanja se rešavaju kroz dijalog uz posredovanje EU, koji SAD podržavaju. Verujemo da je dijalog kanal i mehanizam kroz koji Srbija i Kosovo postižu sveobuhvatan sporazum koji će se okončati normalizacijom odnosa dve zemlje koji će otključati evropsku budućnost obe zemlje", navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta Gazeti ekspres, a prenosi Kosovo onlajn.
Kako se dodaje, dijalog je u velikoj meri uticao na rešavanje sporova između Prištine i Beograda.

"U međuvremenu, iako dijalog ima taj strateški fokus, on se takođe pokazao kao veoma važan i veoma fleksibilan mehanizam za rešavanje sporova. Dakle, očekujemo da ćemo do kraja meseca, na osnovu obaveza obe strane i napornog rada specijalnog predstavnika za Evropsku uniju, pronaći način da idemo napred na miran način", navode iz Stejt departmenta.

U subotu je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj saopštio da su Kosovo i Srbija postigli dogovor o identifikacionim dokumentima i slobodi kretanja.
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
SRBIJA
Borelj: Beograd i Priština postigli dogovor o ličnim kartama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala