Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta su kosovski Srbi konkretno dobili novim dogovorom

© Sputnik / Gavro DešićAdministrativni prelaz Jarinje
Administrativni prelaz Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
Pratite nas
Dogovor o ličnim kartama pre svega je obezbedio mir, ali i slobodu kretanja Srbima na Kosovu i Metohiji, obezbedio je da ih niko ne maltretira. Napravljen je kompromis i to je dobro. Bez obzira na dogovor, ali i nove pritiske koji već stižu, Srbija neće odustati od glavnog kursa, nećemo prihvatiti nezavisnost takozvanog Kosova, kaže Milovan Drecun.
Doskorašnji šef Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije u razgovoru za Sputnjik dodaje da je svestan da ima i zlonamernih tumačenja i insinuacija vezanih za dogovor, ali da javnost mora pre svega da bude svesna da je njime olakšan život Srbima na jugu, da je dogovor doneo veliko olakšanje.
„Postignut je određeni napredak u situaciji koja je bila opterećena velikim tenzijama, omogućeno je da se ljudi kreću slobodno, u skladu sa dogovorom iz 2011. godine, dogovorom o slobodi kretanja. Sa naše strane je jasno istaknuto da to ne znači ništa što se tiče statusa Kosova i Metohije, niti suvereniteta lažne države Kosovo“, podvlači Drecun.
On dodaje da sve ostaje u takozvanoj statusno neutralnoj formi, ali ipak kaže da treba reći da je sa naše strane napravljen kompromis, da i Albanci mogu da se kreću sa njihovim ličnim kartama, izdatim u Prištini.

Kompromis bolji od sukoba

„Nema kompromisa dok ne popuste i jedna i druga strana. Jednostavno je pronađeno praktično rešenje, mislim da je to dobro, ne valja da se stvaraju tolike tenzije oko toga. Ne vidim šta je tu loše za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, neće ih gnjaviti, neće im tražiti kosovske lične karte, posebno onima na severu. Svaki kompromis je dobar, bolje nego da imamo situaciju koja se očekuje, da dođe do sukoba između specijalnih jedinica i Srba na severu Kosova, to nije dobro“.
Drecun dodaje da pomenuti disklajmer, koji će biti istaknut na svim administrativnim prelazima, jasno pokazuje da je to sastavni deo dogovora.
„Sa time su upoznati i posrednici. Dobijene su i garancije od Evropske unije, samim tim i od Prištine. Bitno je da se omogući našim ljudima da bez problema mogu da se kreću po teritoriji Kosova i Metohije, da prelaze administrativne prelaze, da ih niko tamo ne maltretira, da im ne oduzima dokumenta. Takođe, da ih ne tera silom da menjaju dokumenta“, kaže Drecun.
O kakvim se problemima u svakodnevnom životu i funkcionisanju radi, naš sagovornik kaže, nisu do kraja svesni oni koji ne žive u južnoj srpskoj pokrajini;
„Tu su uvek rizici, u takvim situacijama, da neko pokuša da upotrebi silu. To smo sada izbegli, bilo bi dobro da se i registarske tablice na neki način reše, takođe nekim kompromisnim dogovorom. To bi onda zaista, u značajnoj meri, smanjilo tenzije“.
Ostati na glavnom kursu - nema priznanja Kosova
Sagovornik Sputnjka dodaje da nije upoznat sa detaljima rešavanja drugog važnog pitanja - registarskih tablica, ali je siguran da će Srbija, uprkos novim pretnjama koje su danas stigle iz Prištine, uraditi sve u interesu svojih građana na Kosovu i Metohiji. Dodaje da u svakom slučaju ne treba gubiti iz vida glavni kurs.

„Moramo da se skoncentrišemo na nastavak dijaloga i na pritisak koji se vrši sa takozvanim međusobnim priznanjem, da to odbijemo. Mislim da je sve jače saznanje i u Sjedinjenim Američkim Državama, a generalno na zapadu i u samoj Prištini, da Srbija neće, ni pod kojim pritiscima, odustati od suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odnosno prihvatiti da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, kaže Drecun.

On dodaje da je to dobro, jer može, kada konačno bude prihvaćeno od strane onih koji stoje iza lažne države, da dovede do situacije da se ostvari napredak u dijalogu između Beograda i Prištine.
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
SRBIJA
Petković: Nećemo odustati od KM tablica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala