- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Predlog evropski, dirigent američki: Kako EU planira centre za obuku ukrajinske vojske

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZajednička vojna vežba NATO i Ukrajine "Three swords-2021"
Zajednička vojna vežba NATO i Ukrajine Three swords-2021 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
Pratite nas
Evropska unija najavila je da će organizovati vojnu obuku za oružane snage Ukrajine. O tome je otvoreno govorio i šef diplomatije EU Žozep Borelj koji je rekao da će o opcijama za tu obuku ministri odbrane Unije razgovarati na sastanku u Pragu 29. i 30. avgusta.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Žozep Borelj je, govoreći na konferenciji u Španiji o ideji za program vojne obuke za Ukrajince, objasnio da se ona neće odvijati u Ukrajini, već u susednim zemljama.

Američki dirigent

Ruski eksperti smatraju da će se najavljeni plan EU sprovoditi u različitim zemljama ali samo pod jednom dirigentskom palicom — Sjedinjenih Država, kao i da će obuku u rukovanju oružjem i veštinama vršiti visokokvalifikovani instruktori i iz evropskih zemalja, i iz SAD.
Ukrajinska vojska uveliko prolazi vojnu obuku u mnogim zemljama sveta: Poljskoj, Češkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj. U Londonu, pripadnici Oružanih snaga Ukrajine, trenutno se obučavaju u rukovanju višestrukim raketnim sistemima. Osim toga, u ovom gradu, u narednih nekoliko meseci, pešadijskim veštinama obučavaće se čak 10.000 ukrajinskih vojnika.
Ideju o vojnoj obuci za ukrajinske snage koju je predložila Evropska unija već su podržale Kanada, Švedska, Danska, Finska i Holandija. Na sajtu švedske vlade objavljeno je da je obezbeđeno čak 120 instruktora koji će obučavati ukrajinske vojnike u Velikoj Britaniji, dok je Finska dodelila oko 20 pripadnika Oružanih snaga koji će u Londonu učestvovati u obuci ukrajinskih vojnika.

Gde se vrši obuka

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, ukrajinski vojnici se obučavaju jer ne umeju da rukuju američkim oružjem.
„U početku su zemlje NATO-a isporučivale Ukrajini sovjetsko oružje. Zatim su se sve države Istočne Evrope oslobodile od sovjetskog nasleđa. Zapad je počeo da isporučuje naoružanje koje se nalazi u arsenalu članica Alijanse. Kako bi vojnici umeli da rukuju ovim oružjem, potrebno je steći određeni nivo obuke“, objašnjava stručnjak, dodajući da se zbog toga i formiraju centri za obuku.
Ruski vojni stručnjak Viktor Litovkin konstatuje da ukrajinske Oružane snage neće prolaziti vojnu obuku na teritoriji svoje zemlje jer je opasno da se obučavaju na teritoriji Ukrajine.
„Ruske Oružane snage znaju na kojim se mestima obučavaju ukrajinski militanti, kao i gde se nalaze američki i evropski instruktori. Zbog toga se obuka vrši u susednim državama“, kaže sagovornik Sputnjika, napominjući da skoro čitavu obuku finansiraju Sjedinjene Američke Države.

Ne smetaju im neonacisti

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova napisala je na svom Telegram kanalu, da će EU stvoriti centre u kojima će se obučavati teroristi i nacistički borci.
„Pre sto godina, Evropljani takođe nisu odmah razumeli šta je fašizam. Kada su shvatili, bilo je prekasno“, upozorila je Zaharova.
Litovkin kaže da Evropska Unija, pod naredbom Sjedinjenih Američkih Država, obučava buduće teroriste. „Sjedinjene Države žele da proglase Rusiju sponzorom terorizma, a upravo su one uvek bile i biće pravi sponzori terorista. Ranije su obučavali pripadnike terorističkih organizacija Al Kaida i ISIS, kako u Avganistanu, tako i u Pakistanu. Trenutno su na strani banderovskih bandita. Njih ne zanima što su ovi ljudi neonacisti. Najvažnije je da budu protiv Rusije i zbog toga im pružaju pomoć“, objašnjava stručnjak.
Prema rečima Leonkova, Evropska unija mora da shvati da pomaže terorističkoj državi.
„Sama dejstva ukrajinske vojske — specijalista koji su obučavani u ovim centrima, govori o tome da se oružje koje se isporučuje iz zemalja NATO-a, koristi protiv civila. Oni vrše terorističke napade protiv civilnog stanovništva, kako na oslobođenim teritorijama, tako i na onim koje ne kontrolišu“, naglašava sagovornik.
Prema rečima Leonkova, Rusija zna koje države pomažu Ukrajini i neće to ostaviti bez odgovora.
„Naša država trenutno deluje samo u okviru međunarodnog prava, ali kada ovo naoružanje, kao i stručnjaci stignu na teritoriju Ukrajine, oni onda postaju legitimni ciljevi savezničkih snaga“, naglašava sagovornik, dodajući da nije isključeno da će osim američkog naoružanja biti likvidirani i obučeni vojnici.
Slično mišljenje deli i Litovkin. Uveren je, kaže, da će Rusija na teritoriji Ukrajine pratiti i likvidirati bandite koje obučavaju NATO i Evropska unija.
Pres služba Pentagona saopštila je još prošlog meseca da obuku ukrajinskih vojnika na Zapadu nadgleda međunarodna grupa za koordinaciju zemalja donatora pod Evropskom komandom SAD. Kako se navodi u saopštenju, zbog ograničene količine oružja i municije iz sovjetskog doba koje koriste ukrajinski vojnici, prelazi se na modernije sisteme naoružanja koji ispunjavaju NATO standarde.
Osim Poljske, Češke, Francuske i Velike Britanije, u obuci ukrajinske vojske učestvuje i Nemačka. Kako je u julu izjavio nemački kancelar Olaf Šolc, u Nemačkoj se predstavnici Oružanih snaga Ukrajine uče kako da rukuju višestrukim raketnim sistemima „Mars II“, koje je Berlin isporučio u Kijev.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
SVET
Šta stoji iza lobiranja Velike Britanije da EU ne smanjuje pomoć Ukrajini
Sevastopolj na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
RUSIJA
Pucanj u neprobojnu tvrđavu: Amerika ubacuje još jednu sumanutu ideju u pomućenu svest Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala