- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Nemam ništa protiv stalnog prisustva IAEA u Zaporoškoj nuklearci

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaVasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da nema ništa protiv stalnog prisustva stručnjaka IAEA u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Nisam stručnjak u nuklearnoj oblasti. Lično bih to pozdravio. Hajde da vidimo, šta će se zemlje dogovoriti“, rekao je Nebenzja, odgovarajući na pitanje da li podržava prisustvo stručnjaka IAEA u nuklearci.

Prethodno je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao da se sprovede poseta stručnjaka IAEA Zaporoškoj nuklearci što je pre moguće. On je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog situacije oko nuklearke.
Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je danas da se u Istanbulu održavaju tehničke konsultacije povodom predstojeće misije u Zaporoškoj nuklearci. Očekuje se da bi ona trebalo da se sprovede u toku sledećih nekoliko dana sa Grosijem na čelu.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski učestvuje putem video-veze na sednici Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
RUSIJA
Zelenski: Rusija da preda kontrolu nad Zaporoškom nuklearkom misiji IAEA
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
RUSIJA
UN poziva strane u Ukrajini da prekinu sa borbenim dejstvima oko Zaporoške nuklearke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala