- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

UN poziva strane u Ukrajini da prekinu sa borbenim dejstvima oko Zaporoške nuklearke

© AP Photo / Russian Defense Ministry Press Service via APZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
Pratite nas
Zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmeri Dikarlo pozvala je strane u Ukrajini da obećaju da će prekinuti borbena dejstva oko Zaporoške nuklearne elektrane.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U ovom trenutku krajnje je važno da dobijemo obećanje od strana da se prekinu sva vojna dejstva oko stanice kako bi se osigurala njena dalja bezbednost i bezbedan rad“, rekla je Dikarlo na zasedanju Saveta bezbednosti UN.
Ona je dodala da svaka potencijalna šteta na Zaporoškoj nuklearki predstavlja samoubistvo.
Prema njenim rečima, ako se nastavi eskalacija incidenata koji se dešavaju u nuklearki, moglo bi doći do katastrofe.
„Nažalost, uprkos brojnim pozivima, umesto deeskalacije nastavljamo da praktično svakodnevno dobijamo izveštaje o alarmantnim incidentima na stanici. Ako se takvi incidenti nastave ili pogoršaju, možemo se suočiti sa katastrofom“, istakla je Dikarlo.
Diplomata je pozvala strane u Ukrajini da odmah osiguraju bezbedan pristup nuklearnoj elektrani zaposlenima IAEA.
Prema njenim rečima, nastavljaju se pripreme za posetu zaposlenih u IAEA Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, a Agencija vodi aktivne konsultacije sa svim stranama o što skorijem slanju takve misije.
„Pozdravljamo nedavne izjave Ukrajine i Rusije koje ukazuju na podršku nameri IAEA da pošalje misiju u nuklearnu elektranu“, primetila je ona.
Video-konferencija predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
RUSIJA
Putin potvrdio Makronu: Rusija će pomoći stručnjacima IAEA tokom posete Zaporoškoj nuklearki
Ona je napomenula da je tokom nedavne posete Lavovu, generalni sekretar UN razgovarao o situaciji oko Zaporoške nuklearne elektrane sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2022
RUSIJA
Rusija u UN: Zapad pomaže Ukrajini u pokušajima ucena oko Zaporoške nuklearke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala