- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin potvrdio Makronu: Rusija će pomoći stručnjacima IAEA tokom posete Zaporoškoj nuklearki

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVideo-konferencija predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona
Video-konferencija predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je danas u razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom spremnost Rusije da inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pruži neophodnu pomoć prilikom posete Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, saopštila je pres služba Kremlja.

"Ruska strana je potvrdila spremnost da inspektorima IAEA pruži neophodnu pomoć", navodi se u saopštenu.

Vladimir Putin je istakao da ukrajinsko granatiranje teritorije nuklearke može dovesti do katastrofe.
Oglasio se i kabinet francuskog predsednika koji je saopštio da je Makron tokom razgovora sa Putinom rekao da je potrebno što pre da inspektori obiđu nuklearku Zaporožje.
Razgovor dvojice predsednika je održan na inicijativu francuske strane, a oba lidera su istakla značaj što hitnijeg odlaska misije IAEA u nuklearku Zaporožje.
Osim toga, Putin je podsetio Makrona na poziv ekspertima Sekretarijata UN i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da posete zatvor u Jelenovki, gde su poginuli ukrajinski ratni zarobljenici nakon granatiranja Oružanih snaga Ukrajine.
Predesdnik Rusije je informisao svog francuskog kolegu o toku prehrambenog sporazuma koji je potpisan 22. jula. Obratio je pažnju Makrona na prepreke sa kojima se suočava Rusija prilikom izvoza proizvoda, a koje nikako ne doprinose rešavanju zadataka u sferi prehrambene bezbednosti.
Oba predsednika su se usaglasila da će nastaviti kontakt na ove i druge teme, istakli su u Kremlju.
Prethodni telefonski razgovor Vladimira Putina i Emanuela Makrona je održan 28. maja i u njemu je učestvovao i nemački kancelar Olaf Šolc, dok je 3. maja bio poslednji bilaterlani razgovor.
Putin razgovara telefonom - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
RUSIJA
Kremlj: Putin i Makron razgovaraće kad bude bilo potrebe; Francuska je neprijateljska zemlja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala