- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski: Rusija da preda kontrolu nad Zaporoškom nuklearkom misiji IAEA

© AFP 2023 / MICHAEL M. SANTIAGOPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski učestvuje putem video-veze na sednici Saveta bezbednosti UN
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski učestvuje putem video-veze na sednici Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski insistira da misija IAEA što pre obezbedi „stalnu kontrolu“ nad situacijom u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.
„Misija IAEA mora da preuzme stalnu kontrolu nad situacijom u nuklearnoj elektrani što je pre moguće, a Rusija mora da bez ikakvih uslova da prekine nuklearnu ucenu i potpuno se povuče iz elektrane“, rekao je Zelenski, govoreći putem video linka na zasedanju Saveta bezbednosti UN.
Savet bezbednosti UN pozvao je Zelenskog da putem video-veze učestvuje na sednici Saveta bezbednosti svetske organizacije, uprkos činjenici da je Rusija bila protiv toga.
Kako je istakao stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja, ruska delegacija protivila se učešću Zelenskog na današnjoj sednici.
„Nismo protiv učešća predsednika Ukrajine ili njegovih predstavnika na sednici. Ali takvo učešće treba da bude uživo – sa njegovim fizičkim prisustvom u sali Saveta bezbednosti. To nije naš hir, već pravila koja regulišu rad Saveta. Ovde nije u pitanju politika, već je stvar procedure“, rekao je Nebenzja.
On je pitanje virtuelnog učešća Zelenskog stavio na glasanje. Rusija je glasala protiv, Kina je bila uzdržana, a ostale zemlje su podržale virtuelno učešće Zelenskog. Tokom proceduralnog glasanja, ne primenjuje se pravilo veta. Zbog toga Zelenski učestvuje na sednici. Nebenzja je izrazio nadu da će pratiti sastanak do kraja.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala