- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vlada Nemačke nakon predloga o puštanju u rad „Severnog toka 2“: To se za sada ne razmatra

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografija Zastava sa logom kompanije "Nord strim 2" koja vodi izgradnju gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
 Zastava sa logom kompanije Nord strim 2 koja vodi izgradnju gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
Pratite nas
Nastavak projekta „Severni tok 2“ za sada se ne razmatra, izjavio je na brifingu u Berlinu zamenik portparola nemačke Vlade Volfgang Bihner.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prethodno je jedan od vodećih političara i potpredsednik liberalne partije Slobodna demokratska partija“, kao i potpredsednik nemačkog Bundestaga Volfgang Kubiki izjavio da se zalaže se za momentalno puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“.

„Zaustavili smo proces sertifikacije ‘Severnog toka 2’ iz dobro poznatih razloga. Nastavak projekta se trenutno ne razmatra“, pojasnio je Bihner, komentarišući, na zahtev novinara predloge brojnih nemačkih političara o obnovi gasne saradnje sa Rusijom i puštanju u rad „Severnog toka 2“.

On je istakao da, što se tiče pitanja kapaciteta gasovoda, nemački kancelar Olaf Šolc je o tome govorio još 3. avgusta.

„’Severni tok’ ima dovoljno kapaciteta, nema nikakvih prepreka da Rusija ispuni sve sporazume o snabdevanju Evrope gasom preko tog gasovoda, kao i ukrajinskim gasovodom koji još uvek radi“, istakao je zamenik.

Predlozi iz Bundestaga neprikladni

Istovremeno, portparol nemačkog Ministarstva finansija saopštio je na brifingu u Berlinu da ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner smatra „neprikladnim i pogrešnim “ predloge iz Bundestaga o puštanju gasovoda u rad.
Portparol je odbio da odgovori na pitanje da li je ministar razmatrao sa Kubikom stav o „Severnom toku 2“.
Lindner predvodi „Slobodnu demokratsku partiju“ koja ulazi u koalicionu vladu Nemačke formiranu nakon izbora 2019. godine, a Kubiki je njegov zamenik.
Trenutno se „Severnim tokom“ isporučuje oko 20 odsto gasa. Zbog bojazni od potpunog prekida u snabdevanju, Federalna mrežna agencija radi na prioritetnom dobijanju gasa za proizvodne grane koje su od ključnog značaja za nemačku privredu.

„Severni tok 2“

„Severni tok 2“ je gasovod kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje i proteže se od obala Rusije, kroz Baltičko more, do Nemačke. Realizovala ga je kompanija „Nord strim AD“ zajedno s „Gaspromom“ kao jedinim akcionarom. Izgradnja gasovoda je trajala tri godine i okončana je 2021. Ipak, nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje su uvele seriju sankcija Rusiji, a Nemačka je obustavila sertifikaciju gasovoda, navodeći da je projekat praktično zamrznut.
Luka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
RUSIJA
Ruski senator: Nemačka bi do kraja godine mogla da pokrene „Severni tok 2“
Zgrada Rajhstaga, sedište Bundestaga - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
RUSIJA
Bundestag: Možda ćemo morati da pustimo u rad gasovod „Severni tok 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala