- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator: Nemačka bi do kraja godine mogla da pokrene „Severni tok 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaLuka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“
Luka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Nemačka bi mogla da donese odluku o pokretanju gasovoda „Severni tok 2“ do kraja ove godine, ukoliko se suoči s teškim posledicama energetske krize, smatra prvi zamenik šefa Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Ne isključujem mogućnost da do kraja godine Nemačka pusti u rad gasovod 'Severni tok 2', kada nestane strpljenja i ako postane veoma teško“, rekao je Džabarov.
Kancelar Nemačke Olaf Šolc je ranije rekao da je važno nastaviti dijalog s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a češki eksperti smatraju da je moguće pokretanje gasovoda „Severni tok 2“ zbog gasne krize u Nemačkoj. U Pragu, takođe, smatraju da je moguć rast proruskog raspoloženja u Evropi.
„Gospodin Šolc odlično razume da, ukoliko životni standard u Nemačkoj naglo opadne, niko neće pitati kakav je stav Nemačke prema Rusiji, nego će pitati zbog čega smo počeli lošije da živimo“, rekao je senator, ističući da je Rusija spremna za saradnju.
On smatra da poslednje izjave koje stižu iz Evrope predstavljaju određene signale koji govore o mogućim promenama raspoloženja na kontintentu.
„U poslednje vreme najviše ciče Litva, Letonija, Estonija, Poljska, takozvane mladoevropske zemlje. Opreznije stavove iznose Nemačka, Francuska, Italija. Mislim da su svi oni osetili kakve bi posledice po njih mogao da ima prekid ekonomskih veza s našom zemljom“, naglasio je Džabarov.
Evropa i dalje trpi pritisak zbog problema s isporukama gasa iz Rusije. Izvoz ruskog gasa je opao nakon početka vojne operacije u Ukrajini. Isporuke preko „Severnog toka 1“ i ukrajinskog gasnotransportnog sistema su se znatno smanjile, a preko gasovoda „Jamal-Evropa“ su potpuno prekinute.
„Severni tok 2“ je gasovod kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje i proteže se od obala Rusije, kroz Baltičko more, do Nemačke. Realizovala ga je kompanija „Nord strim AD“ zajedno s „Gaspromom“ kao jedinim akcionarom. Izgradnja gasovoda je trajala tri godine i okončana je 2021. Ipak, nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje su uvele seriju sankcija Rusiji, a Nemačka je obustavila sertifikaciju gasovoda, navodeći da je projekat praktično zamrznut.
Izgradnja gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
RUSIJA
Berlin sprečava pokretanje gasovoda „Severni tok 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala