- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Berlin sprečava pokretanje gasovoda „Severni tok 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda
Izgradnja gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Pratite nas
Nemačka vlada sprečava pokretanje gasovoda „Severni tok 2“ u cilju rešavanja teške situacije u vezi sa nestašicom gasa u zemlji, rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu portparol nemačke vlade Štefan Hebeštrajt.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Kažem vam da je istina da vlada Nemačke sprečava pokretanje. Jasno je da nas čekaju veoma teški meseci i da je za sve nas izazov što se gas manje isporučuje iz Rusije u Nemačku“, priznao je on.
Istovremeno je Hebeštrajt izjavio da je nemačka vlada preduzela različite mere kako bi izbegla tešku situaciju, između ostalog i u izgradnji terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

„Takođe je jasno i da mi podržavamo Ukrajinu i podržavaćemo sankcije o kojima se dogovorila Evropska unija i međunarodna zajednica. Osim toga, jasno je da puštanje u rad ‘Severnog toka 2’ nije dozvoljeno i neće biti dozvoljeno“, pojasnio je on.

Prema rečima Hebeštrajta, gasovod se neće koristiti u kontekstu pronalaženja rešenja za izlazak iz ove situacije.
U Nemačkoj su se u korist puštanja u rad gasovoda „Severni tok 2“ izjasnili predstavnici partije „Alternativa za Nemačku“ i partija levice, kao i niz drugih političara. Osim toga, tog stava je i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder koji je bio na toj funkciji 1998-2005. godine. Prema njegovim rečima, u slučaju da se gasovod ne koristi, Nemačka će se suočiti sa neverovatnim posledicama.
„Severni tok“ je glavna maršruta za isporuke gasa „Gasproma“ Evropi i obnovio je rad 21. jula posle desetodnevnog tehničkog servisa, a isporuka je nastavljena u obimu od 40 odsto od ukupnog kapaciteta gasovoda.
„Gasprom“ je ograničenje isporuka objasnio problemima u isporučivanju gasne turbine koja je bila na remontu u Kanadi. Do zastoja u isporuci je došlo zbog sankcija koje je Kanada uvela protiv Rusije, ali je problem, na insistiranje Berlina, pravno rešen i turbina je sada u Nemačkoj. Nemački kancelar Olaf Šolc je ranije izjavio da je Nemačka spremna da pošalje turbinu za gasovod „Severni tok“, a da Rusija sa svoje strane mora da podnese dokumente i da je zatraži.
 Zastava sa logom kompanije Nord strim 2 koja vodi izgradnju gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
RUSIJA
Šreder: „Severni tok 2“ najjednostavnije rešenje za Nemačku; Protivnici će morati da snose posledice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala