- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zagreb je napustio sa suzom u oku, ali ga je sačekala nova sreća: „I dalje se nadam dresu Srbije!“

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaKomnen Andrić
Komnen Andrić - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Srpski napadač Komnen Andrić našao se u idealnih 11 minulog kola francuskog prvenstva. Dva gola za Klermon u pobedi na gostovanju Remsu (4:2) svrstali su ga u društvo sa Nejmarom, Mesijem. U javljanju za Sputnjik govorio je o odlasku iz Zagreba, gde je nastupao za Dinamo, a otkrio je i kako se prilagodio na život u Francuskoj.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Andrić je bio prvi Srbin kapiten zagrebačkog Dinama i posle tri i po godine došlo je vreme za rastanak.
Sa knedlom u grlu i suzom u oku napustio je Hrvatsku i preselio se sa porodicom u Francusku, gde trenutno uživa sa suprugom, ćerkicom i sinom.
Navijači Klermona su ga već zavoleli, stadion je skandirao njegovo ime, a kako i ne bi kada im se predstavio onim što se od napadača očekuje – golovima.
U intervjuu Sputnjiku, Komnen Andrić je pričao o novom klubu, uporedio je srpsku i hrvatsku ligu, osvrnuo se kratko i na boravak u Rusiji, gde je branio boje ekipe UFA. Dotakao se i reprezentacije Srbije, pričao o jurišu Dinamo Zagreba i Crvene zvezde na Ligu šampiona.
Da li je istina da ste po odlasku iz Zagreba pomišljali da zatražite od pilota da okrene avion i vrati vas u Hrvatsku jer vam je bilo žao što odlazite?
– Uf, bilo mi je preteško. Taj odlazak me je stvarno puno poremetio. Na sreću se nije odrazio u debitantskoj utakmici za Klermon protiv Monpeljea, jer sam takođe dao dva gola, ali mi je baš bilo loše. Emotivac sam i sve sam očekivao da ću dobiti novi ugovor od Dinama, da ću ostati u Zagrebu jer sam bio jedan od omiljenih u svlačionici, ali šta da se radi, počeo je razgovor za Sputnjik Komnen iz Francuske.
Oko čega je zapelo?
– Dinamo je imao petoricu napadača i morao je da se rastereti sa nekim platama, a meni je ostalo još 11 meseci ugovora i klub je prihvatio obeštećenje od milion evra. Francuzi su još zimus pokušavali da me dovedu, ali nisam hteo, a na kraju sam 15. jula dogovorio sve i prešao. Bilo je teško deset dana nisam jeo i spavao, osećao sam se loše, nisam pronalazio utehu ni u tome što ću igrati protiv Mesija, Nejmara, Mbapea... Ali to je život, gleda se napred i ide dalje. Lepo je jednom prilikom rekao moj drug Andrija Kaluđerović: 'Ideš tamo gde te žele, a ne tamo gde ti hoćeš'. Sve je tačno i tako. Sada je već bolje, smirio sam se.
Čini se da su golovi brzo potisnuli emocije i setu. Komnen Andrić se ponovo raduje, a publika skandira njegovo ime.
– Ma, golovi su lek za sve kada smo mi napadači u pitanju. Uvek sam bio svestan svojih kvaliteta i radio pošteno. Radio sam sve vreme i kada nisam bio u prvoj postavi u Dinamu. Imao sam konkurenciju u Brunu Petkoviću u Zagrebu, a on je odličan napadač. Dešavalo se da zaslužim da budem ispred njega, a na kraju me trener izostavi iz startnih 11. Ali to je izbor kluba, trenera. Ovde u Klermonu sam dobio to fudbalsko poverenje, startnu postavu, minute, a to je ono što mi je trebalo. Znate, u Dinamu imate 30 podjednako dobrih fudbalera i nije lako izboriti se za mesto startera. Uvek ima neko ko mora da se 'oživljava', neko ko mora da igra. Dešavalo se da igram dobro, dam gol u prvom poluvremenu i da vodimo 1:0, a trener me na poluvremenu izvede iz igre. Bitno da sam u Klermonu dobio sve što sam želeo.
Prvenstvo je počelo porazom od Pari Sen Žermena, ali su već u drugom kolu došli golovi i izbor među najboljih 11. Veliko priznanje na individualnom planu...
– Jeste, kako nije. A, što se tiče prvog kola to se ne računa, za nas je prvenstvo počelo od drugog gola. Jer, utakmica sa Pari Sen Žermenom i poraz 5:0... Ma, drugi je to nivo, PSŽ je priča za sebe. Igrati protiv takvih igrača, takvih majstora fudbala kao što su Nejmar, Mesi, Mbape. Oni igraju drugačiji fudbal. Toliko prosto i jednostavno, pomislite da to svako može, ali je to daleko od toga. Uživanje je gledati sa kakvom lakoćom igraju. A protiv Remsa nam se otvorilo posle crvenog kartona. Moja dva gola i preokret, pobeda 4:2. To što sam se našao u idealnih 11 francuskog šampionata je verovatno moje najveće individualno priznanje u dosadašnjoj karijeri. Ali, treba ostati na zemlji i nastaviti s napornim radom.
Kakve su ambicije Klermona i Komnena Andrića u nastavku prvenstva?
– Mi smo ekipa kojoj je jedini cilj da ostane u ligi. Protiv Remsa bismo verovatno izgubili i primili još koji gol da nije bilo crvenog kartona za rivala. Moramo da se borimo s našim konkurentima za opstanak jer ove sezone ispadaju čak četiri tima, prethodne su samo dva išla u niži rang. Što se mene tiče, ja sam u ulozi kluba. Uvek sam bio i biću timski igrač. Moramo puno da radimo jer će biti grčevita borba za opstanak, a na meni je da postignem što više golova. Neće biti lako jer ekipa ne stvara veliki broj šansi i polušansi kao što je slučaj sa PSŽ-om, Marsejom, Lionom...
Osim što je Rems dobio crveni karton, olakšan vam je bio posao i što je ekipu napustio golman Predrag Rajković i preselio se u Španiju?
– Rajka znam još iz mlađih kategorija u Srbiji, a igrao sam za OFK Beograd dok je on bio u Jagodini i Zvezdi. Igrali smo jedan protiv drugog, odličan je golman i znamo se. Znam da je cenjen u Francuskoj jer je dugo branio za Rems.
Kako je Vama i porodici u Francuskoj, da li ste se već navikli na kroasane, vino i sir?
– Dobro je, zadovoljni smo. Navikavamo se još uvek. Polako... Tražimo stan, odnosno kuću, ovde je sve malo drugačije nego u Hrvatskoj i Srbiji. Vino volim da popijem, dok sa sirevima ne preterujem jer vodim dosta računa o ishrani. Francuska je jedna dosta uredna zemlja. Bio sam dugo u Zagrebu, isti jezik kao i u Srbiji, blizu si od kuće, imaš dosta prijatelja, ovo je sad već nešto drugačije. Ja sam dan pošto sam potpisao ugovor 15. jula uzeo porodicu sutradan iz Beograda i doveo ih da budu sa mnom u Francuskoj.
Posle Srbije, Hrvatske i Rusije, sada je na red stigla Francuska. Ipak, ste deo „liga petica“, koliko vam to imponuje?
– Svi sanjaju da budu deo liga petice, a eto meni se i to ostvarilo. Ponavljam, bio sam slomljen kada sam otišao iz Dinama, ali sam brzo doživeo da navijači skandiraju moje ime. Francuska je po meni jedna od fizički najzahtevnijih liga. Puno trke, borbe, dinamike...
Sada kada ste u Klermonu i deo ste „liga petice“, a postižete golove, možda selektor Dragan Stojković Piksi ili neko od njegovih saradnika „baci oko“ na vas i pozove vas na neko od narednih okupljanja nacionalnog tima? Da li razmišljate u tom pravcu?
– Nedavno sam napunio 27 godina i realan sam što se tiče tih stvari. Konkurencija je paklena – imamo trojicu vrhunskih napadača (Mitrović, Vlahović, Jović). Naravno da se nikada neću predati, ali.... Pored svega što sam doživeo u karijeri, vrhunac bi bio da obučem dres reprezentacije. To bi bio kraj svega, ostvarenje svih ciljeva. Ispunio sam onda sve. Svi maštaju o Ligi šampiona, ali debi za reprezentaciju... Za mene bi to bilo nešto najveće i najdraže. Mada, treba biti realan da to nije lako. Nosio sam taj dres u mlađim kategorijama, a za seniore bi to bilo nešto posebno. Trudiću se, ne kažu uzalud da nada poslednja umire. Znam ko je sve ispred mene, ali nije nemoguće. Ja uvek verujem.
Vaš bivši klub Dinamo je na dobrom putu da uđe u Ligu šampiona. Gostuju u plej-ofu u prvom meču u Norveškoj, šta očekujete u dvoboju sa Bodo Glimtom?
– Dinamo u Ligi šampiona to više nikome nije iznenađenje, niti bi trebalo da bude. Biću najveći navijač Dinama u oba ta meča. U kontaktu sam sa drugarima, naravno da očekujem prolaz i dobru utakmicu na gostovanju. A onda u revanšu na Maksimiru da urade Bodu, ono što smo uradili Totenhemu, Atalanti, Sevilji i ostalima. Verujem u prolaz.
Pratite li i srpski fudbal, Crvenu zvezdu koja odlično gura u Evropi?
– Kako da ne. Verujem i da Zvezda može do Lige šampiona jer izgleda preozbiljno. Ispratio sam nekoliko utakmica, ali naša liga nije zanimljiva.
Šta podrazumevate pod tim da nije zanimljiva?
– Ogromna je razlika između Zvezde i ostalih klubova. Hrvatska liga je dosta jača od srpske. Neizvesnija je kud i kamo. Dinamo, Hajduk, Osijek, Rijeka, a u Srbiji vidite i sami šta se dešava. Takođe, i platežna moć osrednjih klubova u Hrvatskoj je daleko veća u odnosu na prosečne klubove u Srbiji. Zamislite još da Zvezda igra četiri puta protiv Partizana, Čukaričkog, TSC, kao što igra Dinamo sa Hajdukom, Osijekom, Rijekom. U Srbiji se Zvezda toliko odvojila, mada dokazali su se i u Evropi, nije to mala stvar. Igraju prelep fudbal, pratim ih.
I za kraj, kakva iskustva nosite iz Rusije? Igrali ste za UFU?
– Jedno lepo iskustvo, drugačije od ostalih liga. Manji je klub i borili smo se za opstanak. Teško je napadačima da igraju u takvom klubu. Teška je i liga, defanzivna, borba je za svaku loptu. Daleko je lakše vodećim klubovima sa ozbiljnim budžetima, ali svakako jedno lepo iskustvo je bila ta Rusija i igranje u ruskoj Premijer ligi“, zaključio je razgovor za Sputnjik Komnen Andrić, novi heroj Klermona.
Dejan Joveljić - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
SPORT
Američki gaf i žestoke reakcije iz Bosne zbog mladog Srbina /foto/
Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
SPORT
Dušan Silni s dva gola otvorio sezonu /video/
Predrag Rajković - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
SPORT
„Srpski zid“ utišao Baskiju – 40.000 duša gledalo debi iz snova golmana Orlova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala