Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o saopštenju iz Brisela: Nemam komentar

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Pratite nas
Nemam nikakav komentar na reakciju iz Evropske unije, tako je najbolje, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o saopštenju Evropske službe za spoljne poslove u kojem se izražava zabrinutost zbog porasta zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine i navodi da će „visoki političari dve strane biti odgovorni za svaku eskalaciju“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Vučić je kazao da srpska delegacija u Brisel ide kako bi pokušala da sačuva mir i stabilnost.
"Idemo u Brisel da bismo pokušali da sačuvamo mir i stabilnost. To je naš jedini cilj. Nikome ne pretimo i želimo da obezbedimo poštovanje međunarodnih pravila, pravnih normi i sporazuma, od rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma. To su sporazumi koji su važeći, na snazi i moraju da budu poštovani i primenjivani", rekao je on na Vojnoj akademiji u Beogradu na prikazu novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije, za potrebe jedinica Vojske Srbije..

"Nemamo problem sa temama u Briselu - uspostavljanje ZSO jasno predviđeno Briselskim sporazumom"

Vučić je dodao da Beograd nema problem sa temama sastanka u Briselu, 18. avgusta, i da želi da razgovara o svemu, i o Zajednici srpskih opština, ali ne na način na koji to želi Priština, jer je uspostavljanje ZSO jasno predviđeno Briselskim sporazumom.
"Razgovaraćemo o svemu, i sva ta pitanja ćemo da pokrenemo, a da li će to da ima bilo kakvog smisla ili neće, čemu sam skloniji da verujem, videćemo za dva, tri dana", rekao je Vučić odogovarajući na pitanja novinara.
Na pitanje da li će Beograd staviti na dnevni red temu tablica, jer se bliži 1. septembar do kada je Priština odložila odluku o reciprocitetu, Vučić je rekao da mi nemamo problem sa temama.

"Želimo i o ZSO da pričamo, ali ne tako što će Priština da kaže da možemo da kupujemo samolepljive sličice, da lepimo u album, da kupujemo žvake i da nam neko govori da ZSO mora da bude u skladu sa tzv. kosovskim ustavom, jer je to besmisleno, onda nam i ne treba, i svaki građanin može takvu zajednicu na dnevnom nivou da osniva", rekao je Vučić.

Podrazumevalo se, Briselskim sporazumom, da ovlašćenja ZSO budu mnogo šira i veća.
"Ako njih ne intreresuje Ustav Srbije, što bi nas zanimao njihov...Šta nas briga šta misle i oni i svi drugi, jasno je šta je ispregovarano", rekao je Vučić.
Kada je reč o pitanju tablica, ponavlja da je tu situacija čista:
"Ako neko hoće na silu nešto da sprovede, može sve na silu, samo ne zna se dokle.. Nemojte da očekujete od Srbije da vam olakšava na bilo koji način, i ne računajte da možete da provedete pogrom stanovništva", rekao je Vučić i dodao da je "smejurija" ono što se poslednjih dana dešava na KiM.
"Postavljaju cisterne.. kao mala deca, koja su zamislila da imaju državu, a o državi ne znaju ništa", dodao je on.
Vučić je,na pitanje da li premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pojačava retoriku u odnosu na Beograd zbog unutrašnjih problema, imajući u vidu restrikcije struje, rekao da ne želi to da komentariše.
„Nadam se da neće morati da isključuju struju, jer bi bilo loše za njih, za nas i sve ljude koji žive tamo. U pitanju veliki novac. Struja može da se kupi na tržištu, ali pitanje je ko može da je plati. Pitanje je da li je doneo odluku da se ne zadužuje dodatno ili da li nema novca“, primetio je on.
Vučić je rekao da nije lako jer je cena struje danas viša od 430 evra, a kada se kupuje za zimu i više od 1.000 evra po megavat satu.
Kod nas se za megavat sat plaća 40 evra, što je 25 puta više, te dodao da je pitanje koliko jedan entiteta, ili neka država taj teret može da preuzme na seve.
„Mi i dalje imamo novca, uz bezbroj problema koji nam se na dnevnom nivou otvaraju u vezi sa strujom. Za sada uspevamo da izdržimo. Imamo dovoljno novca da ni na koji način ne ugrozimo nivo javnog duga“, rekao je Vučić.
Na pitanje šta očekuje od sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, u utorak, uoči dijaloga, Vučić je rekao da će razgovarati sa Stoltenbergom, kao i sa američkim predstavnikom Gabrijelom Eskobarom, i nekim drugima, te da ne zna šta da očekuje.
Podsetimo, sastanak premijera privremenih institucija u Pšrištini Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića zakazan je za 18. avgust u Briselu.
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
SRBIJA
Beograd odgovorio na poruku Brisela
Prikaz novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
SRBIJA
Prikaz novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme u Beogradu /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala