Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Beograd odgovorio na poruku Brisela

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
Pratite nas
Zvaničnici Srbije reagovali su na saopštenje Evropske službe za spoljne poslove u kojem se izražava zabrinutost zbog porasta zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine i navodi da će „visoki političari dve strane biti odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ocenila da je tužno što EU ne vidi sopstvenu krivicu i što ništa nije učinila povodom stalnih provokacija Aljbina Kurtija.
„Da je EU uradila svoj deo posla — osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM — stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem“, navela je Brnabićeva na Tviteru.
Ona je primetila da bi neko gledajući ovu izjavu EEAS-a, mogao da pomisli da je danas 1. april, a ne 14. avgust i da „mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala“.
„Punih 175 dana, Aljbin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava — zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom“, ukazala je Brnabićeva, preneo je RTS.
Ona je istakla da je nasuprot tome, moto predsednika Aleksandra Vučića i Srbije jasan, a to su mir i stabilnost.
„Bliži nam se deset (10!) godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština — okosnicu Briselskog sporazuma“, navela je Brnabićeva.
„Tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo“, zaključila je premijerka Srbije u objavi na tviteru na srpskom i na engleskom jeziku.

„Onaj ko dopušta da Priština preti ratom, odgovoran je ako Kurti ispuni pretnje“

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je ocenio kao neprimereno saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe i istakao da je onaj ko dopušta da Priština preti ratom, odgovoran ako Kurti ispuni svoje pretnje.
„Aleksandar Vučić nikada nije pomenuo rat kao sredstvo rešavanja problema sa Prištinom, ali zato Aljbin Kurti jeste. Otuda i čudi da Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) traži da se ‘obe strane uzdrže’. Beograd odgovara na ludilo Prištine, a ne pokreće nikakve sukobe ili rasprave, i kako onda da se uzdrži. Da u EEAS ima razuma, bar malo više nego kod Prištine, ne bi tražio od Beograda da ne odgovori, već bi zauzdao Prištinu da sukobe ne pokreće. Za mir je potrebno dvoje, za sukob, dovoljna je i jedna budala“, izjavio je Vulin.

„Potpuno promašeno saopštenje, nisu krive obe strane“

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da se opredeljenje Beograda i predsednika Aleksandra Vučića za dijalog i rešavanje problema na Kosovu i Metohiji političkim i miroljubivim sredstvima nikada nije dovodilo u pitanje i da je stoga saopštenje EEAS-a potpuno promašeno, kao i niz prethodnih apela briselske administracije na „obe strane“.
„Činjenica da Aljbin Kurti i njegov ekstremistički režim čine šta im je volja jeste između ostalog i posledica nedelovanja EU u situacijama kada su oštre reakcije i mere protiv privremenih institucija samouprave u Prištini bile neophodne“, ukazao je Petković u saopštenju.
On je rekao da se EEAS nažalost, radije opredeljuje za besplodne apele na „obe strane“, koji su samo dolivanje ulja na vatru, ohrabrenje Kurtiju i podsticaj njegovim nastojanjima da destabilizuje prilike na Kosovu i Metohiji i u čitavom regionu.
Petković je ukazao da kao što „obe strane“ nisu odgovorne za to što Prvi briselski sporazum gotovo deceniju nije sproveden, iako je njegov garant bila EU, tako ni za seriju provokacija Prištine i Kurtijeve pretnje silom ne mogu biti odgovorni i Beograd i Priština.
„Umesto što praznom retorikom deli odgovornost između nasilnika i žrtve, a Srbi na Kosovu i Metohiji su nedvosmisleno žrtva agresivnog i šovinističkog delovanja Prištine, EEAS bi konačno morao da zauzme odlučniji stav i kaznenim merama spreči Kurtijev ratoborni pohod, jer će na kraju, ukoliko se situacija otrgne kontroli, odgovornost deliti ne Beograd, već oni koji su mogli da blagovremeno i preventivno deluju a nisu“, poručio je Petković.
On je istakao da Beograd čvrsto ostaje na putu miroljubive saradnje sa svima u regionu, pa i sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, i odbija da prihvati bilo kakvu odgovornost za ničim izazvana gaženja elementarnih ljudskih prava i napade na bezbednost srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini, saopštila je Kancelarija za KiM.
Podsetimo, ranije danas EEAS je saopštila da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a „posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu“, izazivaju veliku zabrinutost.
„Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno“, navodi se, između ostalog, u saopštenju.
Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
SRBIJA
Poruka iz Brisela uoči sastanka Vučića i Kurtija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala