Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Poruka iz Brisela uoči sastanka Vučića i Kurtija

© Sputnik / Aleksej Vitvicki / Uđi u bazu fotografijaSamit EU u Briselu
Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
Pratite nas
Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) saopštila je da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu, izazivaju veliku zabrinutost.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno“, poručuje se u saopštenju.
Iz EEAS-a ponavljaju da će se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavati kroz dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uz posredovanje EU i naglašavaju da EU očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarati o tim, kako se navodi, izazovnim temama na predstojećem dijalogu na visokom nivou 18. avgusta u Briselu.
Ponavlja se da postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine, kome posreduje EU, zahteva atmosferu koja doprinosi vraćanju poverenja, pomirenju i dobrim odnosima.
Dodaje se i neophodnost poštovanja i potpunog sprovođenja prethodnih sporazuma i ukazuje da „nema mesta za radnje i izjave koje nisu kompatibilne sa opštim interesom i strateškim ciljevima regiona“, preneo je Tanjug.
U EEAS navode da EU po pitanju situacije na Kosovu i Metohiji ostaje u bliskoj saradnji sa Kforom, međunarodnim partnerima i posebno SAD.
Kosovska policija u severnom Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
SRBIJA
Priština se naoružava? Kosovski MUP nabavio oklopna i blindirana vozila, vodene topove i duge cevi
Vojska KFOR-a na administrativnoj liniji Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2022
SRBIJA
„Koga će Evropa braniti u septembru“: Francuski list upozorava na eskalaciju konflikta na Kosovu
Zastava EU na podu - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
SRBIJA
Brisel može ali neće: Borelj priznao poraz pregovaračkog procesa Beograda i Prištine pod okriljem EU?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala