https://lat.sputnikportal.rs/20220814/ruski-doktor-ekcem-glavobolja-psorijaza--proverite-mozda-ste-intolerantni-na-med-1141067077.html
Ruski doktor: Ekcem, glavobolja, psorijaza ─ proverite, možda ste intolerantni na med
Ruski doktor: Ekcem, glavobolja, psorijaza ─ proverite, možda ste intolerantni na med
Sputnik Srbija
Iako je med veoma koristan, kod nekih osoba može da se javi latentna intolerancija na ovaj proizvod. Kako se ona manifestuje, u intervjuu za radio Sputnjik... 14.08.2022, Sputnik Srbija
2022-08-14T11:11+0200
2022-08-14T11:11+0200
2022-08-14T11:11+0200
rusija
magazin
ishrana
zdravlje
med
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110457/96/1104579661_0:200:1920:1280_1920x0_80_0_0_e86b3c27a0cb95c84ecba1afb7ec0077.jpg
Ona je istakla da se med sastoji od različitih biološki aktivnih materija koje blagotvorno utiču na organizam, ali ovaj proizvod može izazvati i neželjene reakcije, koje nisu uvek očigledne.Koroljeva je naglasila da je slično alergiji, latentna intolerancija na neke proizvode uslovljena individualnim karakteristikama organizma. Bolesti do kojih dovodi ne moraju se odmah ispoljiti, to nije brza reakcija. Ona je objasnila da su mogući simptomi latentne intolerancije na med ekcem, glavobolja, zadržavanje tečnosti u organizmu.Prema njenim rečima, prekomerna konzumacija meda nije poželjna, čak ni ako ga organizam dobro podnosi.
https://lat.sputnikportal.rs/20220811/sest-mitova-o-vitaminu-ce-za-koji-mnogi-smatraju-da-su-istina-1140980586.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220813/koja-alkoholna-pica-su-izrazito-losa-po-zdravlje-srca-1141002969.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110457/96/1104579661_213:0:1920:1280_1920x0_80_0_0_525cda082b7c92d8ce7713a5122de05c.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
magazin, ishrana, zdravlje, med
magazin, ishrana, zdravlje, med
Ruski doktor: Ekcem, glavobolja, psorijaza ─ proverite, možda ste intolerantni na med
Iako je med veoma koristan, kod nekih osoba može da se javi latentna intolerancija na ovaj proizvod. Kako se ona manifestuje, u intervjuu za radio Sputnjik objasnila je doktor medicinskih nauka, nutricionista Margarita Koroljeva.
Pratite Sputnjik i na letovanju
Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com
Ona je istakla da se med sastoji od različitih biološki aktivnih materija koje blagotvorno utiču na organizam, ali ovaj proizvod može izazvati i neželjene reakcije, koje nisu uvek očigledne.
„Latentna intolerancija je akumulirana reakcija imunog sistema na proizvode, za koje organizam nema fiziološke mogućnosti da apsorbuje. Korišćenje tih proizvoda dovodi do pada imuniteta i raznih zdravstvenih problema. Istovremeno, ove probleme je obično teško povezati sa radom creva“, objasnila je ona.
Koroljeva je naglasila da je slično alergiji, latentna intolerancija na neke proizvode uslovljena individualnim karakteristikama organizma. Bolesti do kojih dovodi ne moraju se odmah ispoljiti, to nije brza reakcija. Ona je objasnila da su mogući simptomi latentne intolerancije na med ekcem, glavobolja, zadržavanje tečnosti u organizmu.
„Ako se kod osobe jave očigledni kožni problemi: ekcem, psorijaza, ako postoji zadržavanje tečnosti u organizmu pri normalnom radu štitne žlezde i zdravim bubrezima; ako se značajno smanje kognitivne funkcije, česte su glavobolje, depresivna stanja, autoimuni problemi bilo koje lokalizacije, narušen rad digestivnog trakta, izmenjen sastav mikrobioma, obavezno treba uraditi analizu krvi na latentnu intoleranciju na med“, istakla je ona.
Prema njenim rečima, prekomerna konzumacija meda nije poželjna, čak ni ako ga organizam dobro podnosi.
„Ne treba preterivati sa medom: dve, ponekad tri kašičice meda dnevno su savim dovoljne kako bi se zadovoljili receptori ukusa. Da bi se očuvala radna sposobnost u uslovima velikih pauza između obroka, dovoljno je pojesti polovinu kašičice meda nekoliko puta dnevno, to će pomoći da se održi nivo šećera“, zaključila je ona.