- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako zaštititi kosu od morske soli i hlora

CC0 / Pixabay / Opuštanje u bazenu
Opuštanje u bazenu - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
Pratite nas
Kosa u kontaktu sa morskom vodom i hlorom podložna je oštećenjima — postaje lomljiva i krhka.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Zato je, posebno u letnjim mesecima, važno redovno negovati i zaštiti kosu.

Šta hlor radi kosi

Promena boje: Hlor može da izazove oksidaciju, što odvodi do promena u boji. Može se dogoditi da vam se promeni nijansa. Svetle boje mogu čak i da se u potpunosti isperu ili promene. Razlog tome je što je hlor izbeljivač.
Uzrokuje suvoću: Stručnjaci se slažu da hlor isušuje kosu. Morska so i hlor mogu da uklone prirodna ulja sa kose i ostave je isušenom.
Uništava volumen: Ako tražite sjajnu kosu supermodela, hlor i morska so vam nisu prijatelj. Oni ubijaju sjaj, daju kosi težinu i čine je teškom za stilizovanje.

Kako zaštiti kosu

Dok ste na moru ili vas čeka uživanje kraj bazena, obavezno dan ranije nanesite balzam na vlažnu kosu i ne ispirajte ga.
Od pomoći mogu da budu i prirodna ulja, uključujući jojobino i kokosovo ulje, koja su puna hranljivih materija kao što su omega-3 masne kiseline i vitamin E. Ovi sastojci ne samo da pomažu samo u zaštiti kose, već su i odlični za tretiranje suve kose, koja može biti posledica izlaganja hloru.

Perite kosu nakon plivanja

Baš kao što morate da zaštitite kosu pre plivanja, tako je obavezno da je operete čim stignete sa bazena ili plaže.
Uvek temeljno isperite kosu. Neka to traje najmanje pet minuta, a zatim je operite blagim šamponom i regeneratorom bez silikona. Ovo vam može pomoći da se oslobodite hlora i da vaša kosa bude zdrava, hidrirana i lišena strašne zelene nijanse.

Nosite kapu za plivanje

Najbolji način da se garantuje zaštita od hlora ili morske soli jeste da ih potpuno izbegavate. Za početak ne dozvolite da kosa dođe u kontakt sa njima. Kape za plivanje možda ne izgledaju lepo, ali su efikasne: one su generalno najbolji način da zaštitite kosu od izlaganja hloru.

Nahranite kosu

Baš kao što je za kožu važno da je hidrirate i da pijete dovoljne količine vode tokom vrućina, tako je i za zdravlje kose izuzetno važno da joj obezbedite dovoljno hranljivih materija.
Cink: Jača kosu, sprečava njeno opadanje, čuva pigment i utiče na brzi rast kose, preneo je portal „Lepota i zdravlje“.
Selen: Ima tu ulogu da štiti ćelije od oksidacije, što znači da ih štiti od prevremenog starenja i oštećenja. Selen podstiče rast kose, ali i utiče na kvalitet folikula i obnavlja vlasi.
more - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
DRUŠTVO
Kako nas more leči i štiti
Osveženje — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
DRUŠTVO
Prepoznajte simptome ozbiljne dehidratacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala