- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako nas more leči i štiti

CC0 / Pixabay / more
more - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Jedan mililitar morske vode sadrži hiljadu čestica morske soli. Tokom jednog dana provedenog na moru, dete udahne oko deset milijardi ovih čestica, koje imaju lekovito dejstvo na disajne puteve, bronhije i pluća.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Morska so u vazduhu i vodi sadrži čak trideset dva hemijska jedinjenja koja su veoma važna za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Postoji mnogo lekovitih svojstva morske soli, a za nas je najvažnije sledećih pet.

Prečišćava krv i povećava nivo hemoglobina

Joni soli u moru prodiru kroz našu kožu i ulaze u krv, što podstiče proizvodnju krvnih zrnaca i povećava nivo hemoglobina, metalproteina odgovornog za prenos kiseonika u ćelije organizma.

Uravnotežuje funkcionisanje endokrinih žlezda

Morska so sadrži mnoge lekovite makro i mikro elemente (jod, kalcijum, kalijum, magnezijum, sumpor), minerale i katalizatore koji ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju funkcionisanje endokrinog sistema. Osim toga, morska so sadrži i mnoge biološke stimulatore koji aktiviraju funkcionisanje žlezda kroz unutrašnju sekreciju i stimulativno deluju na ceo organizam.

Jača nervni sistem

Morska so sadrži male količine broma koji umiruje i magnezijuma koji podstiče eliminaciju viška vode. Dejstvo ova dva elementa smanjuje rizik dobijanja glavobolje. Morska so pozitivno utiče i na receptore u koži i ona ostaje u sloju epidermisa tri do četiri nedelje nakon ulaska u more.

Promoviše razvoj mentalnih sposobnosti

Morska voda sadrži jod koji je važan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde i za sintezu hormona koji podstiče intelektualni razvoj i jača mentalne sposobnosti. Deca koja nemaju dovoljno ovog važnog hormona u organizmu mogu da zaostaju u psihofizičkom razvoju.

Štiti od prehlade i bronhijalne astme

Morska so snabdeva telo selenom, hemijskim elementom ključnim za funkcionisanje štitne žlezde i održavanje imuniteta, piše B92.
Sunčanje - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
DRUŠTVO
Sve o sunčanju - korist, opasnost, kako se zaštititi: Saveti srpskih stručnjaka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala