- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Prepoznajte simptome ozbiljne dehidratacije

CC0 / Pixabay / Osveženje — ilustracija
Osveženje — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Tokom leta na dnevnoj bazi konzumiramo mnogo više tečnosti nego u hladnijim mesecima. Naše telo jednostavno traži više hidratacije tokom toplih meseci, pre svega zato što gubi više vode zbog znojenja. To je takođe jedan od razloga zbog kog može da dođe do dehidratacije organizma.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Dehidratacija može da bude umerena i ozbiljna. I dok onu umerenu lako možemo da saniramo uz pravovremeno nadoknađivanje izgubljene vode, ozbiljna dehidratacija može da se završi čak i hospitalizacijom ako ne reagujemo vreme.
Kada se govori o dehidrataciji, govori se o deficitu tečnosti u telu, odnosno manjka telesne vode i elektrolita. Voda čini više od 70 odsto zdravog ljudskog tela.
Dovoljna količina vode i dobra hidratacija su neophodne za probavu, izbacivanje toksina i ostalih otpada, kao i održavanje zdrave kože. Ljudsko telo gubi vodu tokom celog dana, prevashodno znojenjem i mokrenjem, ali se obično nadoknadi jelom i pićem.
Dehidratacija nastaje kada količina gubitka tečnosti iz tela postane veća od količine tečnosti koju telo dobija. Kada telo izgubi previše tečnosti gubi sposobnost normalnog funkcionisanja. Gubitkom tečnosti se poremeti ravnoteža minerala u telesnim tečnostima. Svako može da dehidrira, ali u povećanom riziku su novorođenčad, mala deca i stariji odrasli ljudi.
Osobe koje imaju dijabetes tipa 2 su takođe u riziku zbog učestalog mokrenja, kao i osobe koje često uzimaju diuretike. Ali, može da utiče na osobe svih životnih dobi, posebno u letnjim mesecima, piše portal Kreni zdravo.
Znakovi umerene dehidratacije:
stalan osećaj žeđi
mokrenje manje od četiri puta dnevno
tamnija mokraća
suva usna duplja i usne
blaga glavobolja
Znakovi ozbiljne dehidratacije:
mokrenje manje do dva puta dnevno
vrlo tamna mokraća jačeg mirisa
jezik izrazito bele boje
vrtoglavica
ubrzano disanje
ubrzan rad srca
nedostatak energije
pospanost
Ekstremne vrućine - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
DRUŠTVO
Stižu tropske vrućine: Kako prepoznati toplotni udar i kako se zaštititi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala