- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

UN: Za sada nema pretnji po brodove sa žitom iz Ukrajine, kao ni kršenja uslova Prehrambenog sporazuma

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaTeretni brod "Razoni" sa ukrajinskim kukuruzom
Teretni brod Razoni sa ukrajinskim kukuruzom  - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Zajednički koordinacioni centar (ZKC) u Istanbulu do sada nije dobijao nikakve informacije o bilo kakvim pretnjama po brodove, koji plove u okviru Prehrambenog sporazuma, izjavio je privremeni koordinator ispred Ujedinjenih nacija u ZKC u Istanbulu Fred Keni.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Za sada nismo imali nikakvih problema sa bilo kojim brodom, takođe nije bilo obaveštenja ni o kakvim plutajućim pretnjama“, istakao je on, odgovarajući na pitanje postoji li opasnost od mina.

Istovremeno, on je na onlajn brifingu naglasio da u slučaju nastanka opasnosti po brod, Centar može da sugeriše plovilu da se zaustavi ili okrene.
Koordinator UN je još naglasio da Centar za sada nije otkrio na brodovima, koji prevoze hranu iz Ukrajine, bilo kakva kršenja uslova Prehrambenog sporazuma.
Keni je ocenio da je cilj koji podrazumeva da se iz Ukrajine pomorskim putem može izvesti dva do pet miliona tona hrane za mesec dana u okviru Prehrambenog sporazuma ostvariv.
S druge strane, ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture saopštilo je da je od početka specijalne operacije, drugi strani brod uplovio u luku Černomorsk u Odeskoj oblasti radi utovara žita.
Navodi se da je u pitanju „OSPREJ S“. koji treba da preuzme 30 hiljada tona kukuruza.
Šestog avgusta u luku Černomorsk stigao je brod „FULMAR S“ prvi brod od početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini.
U Istanbulu su 22. jula potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuku za izvor ruskih proizvoda i pomoći Rusije pri izvozu ukrajinskog žita. Sporazum koji su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN predviđa izvoz ukrajinskog žita i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar objavio je 27. jula da je počeo sa radom koordinacioni centar za žito u Istanbulu. Delatnost centra čije sedište je na turskom Univerzitetu Ministarstva odbrane koordinisaće Ujedinjene nacije. U sastavu centra su predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN.
 Početak rada zajedničkog koordinacionog centra za žito u Istanbulu. - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
Blumberg: 50 miliona tona žita moglo bi do kraja godine biti izvezeno iz Rusije i Ukrajine
Istanbul - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
RUSIJA
Brod sa 33.000 tona kukuruza iz Odese stigao u Istanbul
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala