- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blumberg: 50 miliona tona žita moglo bi do kraja godine biti izvezeno iz Rusije i Ukrajine

© Sputnik / Maksim Durnev Početak rada zajedničkog koordinacionog centra za žito u Istanbulu.
 Početak rada zajedničkog koordinacionog centra za žito u Istanbulu. - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Očekuje se da bi oko 50 miliona tona žita moglo biti izvezeno do kraja godine iz Rusije i Ukrajine preko zajedničkog koordinacionog centra za bezbedan izvoz žita, čije sedište je u Istanbulu, saopštio je portparol predsednika Turske Ibrahim Kalin, prenosi Blumberg.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema njegovim rečima, 20-25 miliona tona žita nalazi se u skladištima Ukrajine i 25-30 miliona u Rusiji.
Kalin je podsetio da je prehrambeni sporazum potpisan na četiri meseca, ali nije isključio da bi sporazum mogao biti produžen.
Kako je ranije objavljeno, prvi brodovi sa ukrajinskim žitom mogli bi napustiti crnomorske luke u narednih nekoliko dana.
Sa svoje strane, zamenik ministra inostranih poslova Rusije Andrej Rudenko izjavio je da se Moskva nada najboljem kada je reč o realizaciji sporazuma o izvozu žita, potpisanog u Istanbulu, ali ne može da isključi i mogućnost da on propadne.
„To ne zavisi samo od Rusije, nego i od drugih okolnosti“, rekao je diplomata.
On je naveo da Moskva očekuje da će partneri Rusije u sporazumima o ukidanju ograničenja isporuke ruskih prehrambenih proizvoda i saradnji Rusije u izvozu ukrajinskog žita poštovati svoje obaveze.
Pres-služba ukrajinske ratne mornarice saopštila je da su ponovo počele da rade crnomorske luke Odesa, Černomorsk i Južni i spremaju se za prijem i slanje brodova sa poljoprivrednim proizvodima.
Kako se navodi, one se pripremaju za isplovljavanje brodova sa ukrajinskim žitom u okviru prehrambenog sporazuma.
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar objavio je u sredu da je počeo sa radom koordinacioni centar za žito u Istanbulu. Delatnost centra čije sedište je na turskom Univerzitetu Ministarstva odbrane koordinisaće Ujedinjene nacije. U sastavu centra su predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN.
U Istanbulu su 22. jula potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita. Sporazum koji su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke.
Ujedinjene nacije su više puta saopštavale o prehrambenoj krizi zbog deficita žita, a Zapad je optuživao Rusiju da sprečava izvoz ukrajinskog žita na svetska tržišta. Moskva je kategorički demantovala takve optužbe.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala