- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Brod sa 33.000 tona kukuruza iz Odese stigao u Istanbul

© Sputnik / Aleksandr VilьfIstanbul
Istanbul - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
Pratite nas
Teretni brod sa 33.000 tona kukuruza, koji je juče isplovio iz luke u Odesi, stigao je u Istanbul, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane Turske.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Brod 'Navistar' pod zastavom Paname, koji je krenuo iz Ukrajine u Irsku i koji je isplovio iz Odeske luke sa 33.000 tona kukuruza, stigao je na naznačeno mesto na severu Istanbula i usidrio se. U narednim satima brod će pregledati Zajednički koordinacioni centar“, navodi se u saopštenju.

Dan ranije je saopšteno da su brodovi „Polarnet“, „Rojen“ i „Navistar“ sa kukuruzom napustili luke u Odeskoj oblasti i uputili se ka Istanbulu.
„Polarnet“ će isporučiti 12.000 tona kukuruza iz Černomorska u turski grad Karasu, „Rojen“ će iz iste te luke zaploviti ka britanskoj luci Tesport sa 13.041 tonom kukuruza, dok će „Navistar“ prevesti iz Odese 33. 000 tona kukuruza u Ringaskidi u Irskoj.

Izvoz žita iz Ukrajine

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je juče da je prvi brod sa hranom – teretni brod „Razoni“ stigao u Istanbul. Brod je ranije pod zastavom Sijera Leonea – isplovio iz luke Odesa u ponedeljak u 9.20 časova prevozeći 26.000 tona kukuruza.
U Istanbulu su 22. jula potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita. Sporazum koji su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke.
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar objavio je 27. jula da je počeo sa radom koordinacioni centar za žito u Istanbulu. Delatnost centra čije sedište je na turskom Univerzitetu Ministarstva odbrane koordinisaće Ujedinjene nacije. U sastavu centra su predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN.
Odesa - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
RUSIJA
Tri broda sa ukrajinskim kukuruzom isplovila iz luka u Odeskoj oblasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala