- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađarska predložila da preuzme plaćanje tranzita nafte preko „Družbe“

© AP Photo / Petar PetrovNaftovod "Družba"
Naftovod Družba - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Pratite nas
Mađarska naftno-gasna kompanija „Mol“ potvrdila je za Sputnjik da su isporuke nafte preko naftovoda „Družba“ obustavljene pre nekoliko dana i saopštila da je inicirala pregovore o preuzimanju obaveza plaćanja tranzita.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Transport sirove nafte naftovodom ‘Družba’ obustavljen je pre nekoliko dana, prema našim podacima, zbog tehničkih problema banaka u vezi sa plaćanjem tranzita ruske strane“, saopšteno je iz kompanije.
„MOL“ je takođe objavio da iako kompanija ima „dovoljno rezervi za nekoliko nedelja, ona stalno radi na rešenju i inicirala je pregovore o preuzimanju obaveza plaćanja“.
Mađarska Vlada je za Sputnjik takođe potvrdila da traži da se što pre ponovo uspostavi snabdevanje naftom ovim naftovodom.
Kako se navodi u saopštenju Vlade, zahvaljujući rezervama, „tečnog zlata“ ima dovoljno za nekoliko nedelja kad su u pitanju domaće potrebe.
Ranije je „Transnafta“ potvrdila da je „Ukrtransnafta“ 4. avgusta obustavila snabdevanje naftom iz Rusije južnim krakom naftovoda „Družba“ Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, jer ruska strana ne može da plati tranzit u uslovima sankcija EU.
Naftovod „Družba“ počinje u Samarskoj oblasti, prolazi kroz Brajns i potom se račva na severne i južne cevi, prolazeći preko teritorija Belorusije, Ukrajine, Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Letonije i Litvanije.
Naftovod obezbeđuje izvoz nafte iz Rusije u Evropu. Ukrajinska cev je u vlasništvu kompanije „Ukrtransnafta“, a Rusija plaća tranzit.

Specijalna operacija u Ukrajini i zapadne sankcije Rusiji

Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Tanker - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
RUSIJA
Blokiranje ruske nafte bilo bi za zemlje G-7 gotovo ravno samoubistvu
Crpna pumpa za naftu - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
RUSIJA
„Blumberg“: Moguće odlaganje embarga EU na rusku naftu preko naftovoda „Družba“
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
RUSIJA
Medvedev: Zapad će na jesen početi da žanje glavnu „žetvu“ antiruskih sankcija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala