- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blumberg: Južna Evropa tajno kupuje naftu iz Rusije

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaTankeri sa naftom u Krasnodarskom kraju
Tankeri sa naftom u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Pratite nas
Evropske države na jugu regiona i na Sredozemlju tajno kupuju rusku naftu, jačajući potražnju za ugljovodonicima iz Rusije, dok istovremeno opada kupovina iz država severne Evrope, piše Blumberg, pozivajući se na podatke o kretanju tankera.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Agencija navodi da je u sedmici završenoj 5. avgusta obim isporuka sirove nafte sa ruskih izvoznih terminala na Baltičkom i Crnom moru u italijanske luke dostigao sedmonedeljni maksimum.
Osim toga, Španija je prvi put od aprila kupila partiju nafte „Urals“, iako je, prema pisanju agencije, isporuka izvršena iz Kazahstana. Takođe je prvi put od februara Grčka kupila rusku naftu, dok su Bugarska i Rumunija povećale kupovinu ugljovodonika iz Rusije do 255.000 barela dnevno.
Pored evropskih zemalja, kupovina je porasla i u Turskoj – na najviše vrednosti za šest nedelja.
Naftni tankeri - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
RUSIJA
Blumberg: Tankeri koji su prevozili iransku naftu prešli na transport ruske sirovine
Blumberg ocenjuje da je rast potražnje ruske nafte u nizu evropskih zemalja ukazuje na visoke rizike od kršenja režima sankcija uvedenog Rusiji, koji predviđaju, između ostalog, odustajanje od kupovine sirove nafte od decembra 2022. godine.
Agencija procenjuje da se ukupne isporuke ruske sirove nafte evropskim potrošačima trenutno procenjuju na oko 1,38 miliona barela dnevno, što je najviše u poslednjih pet nedelja, ali niže od obima pre specijalne operacije od 1,85 miliona barela dnevno.
Posle početka vojne specijalne operacije Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Neke zemlje su objavile o zamrzavanju ruske imovine, mnogi brendovi su napustili Rusiju. Evropska unija je uvela već šest paketa sankcija, uključujući embargo na ruski ugalj i naftu. Međutim, to se pokazalo kao problem za sam Zapad, jer je izazvao nagli rast inflacije i cena hrane i benzina.
Sastanak lidera EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
RUSIJA
Lideri EU postigli dogovor: Embargo na dve trećine uvoza ruske nafte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala