- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lideri EU postigli dogovor: Embargo na dve trećine uvoza ruske nafte

© AP Photo / Olivier MatthysSastanak lidera EU u Briselu
Sastanak lidera EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
Pratite nas
Šefovi država i vlada zemalja Evropske unije postigli su dogovor o uvođenju embarga na uvoz dve trećine ruske nafte, saopštio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Postoji dogovor o zabrani uvoza ruske nafte u Evropsku uniju. To će odmah obuhvatiti više od dve trećine uvoza ruske nafte“, istakao je Mišel.
Kako je dodao, dogovoreni paket sankcija „obuhvata isključivanje najveće ruske banke, 'Sberbanke' iz SVIFT-a“.
Ograničenja će predviđati i „zabranu emitovanja još tri državna ruska televizijska kanala“. Takođe, kako je precizirao Mišel, predviđene su i sankcije protiv fizičkih lica.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je iznela nešto drugačije informacije. Naime, kako je saopštila na društvenim mrežama, embargo će „do kraja godine obuhvatiti oko 90 odsto uvoza ruske nafte u EU“.
Kako je precizirao premijer Belgije Aleksandar De Kro, EU namerava da uvede delimičan embargo na rusku naftu, a od njega će biti izuzete Mađarska i Češka. Tako će Prag moći privremeno da nastavi da kupuje dizel iz Rusije, a Budimpešta će dobiti na vremenu kako bi modernizovala svoje kapacitete za preradu nafte.

„Postoji i zajednička klauzula koja omogućava zemljama, koje su suočene sa prekidom isporuka mimo svoje volje, da kupuju rusku naftu iz drugih izvora, pored naftovoda“, rekao je De Kro.

Oglasila se i „Sberbanka“ saopštenjem da banka radi normalno, te da isključivanje iz SVIFT-a ne menja aktuelnu situaciju u međunarodnim transakcijama.
Ranije je saopšteno da je Evropska unija razmatrala opciju uvođenja embarga na naftu koja se isporučuje morskim putem. To bi omogućilo Mađarskoj i pojedinim drugim zemljama da nastave da dobijaju naftu cevovodom „Družba“ određeno vreme. Upravo je Mađarska nekoliko sedmica blokirala predlog o embargu. Šesti paket sankcija još uvek nije odobren.
Zemlje Evropske unije su do sada usvojile pet paketa sankcija protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini.
Evropska komisija je u martu predložila da se izradi specijalni plan za Evropsku uniju koji će omogućiti da se potražnja za ruskim gasom u ovoj godini smanji za dve trećine, odnosno za oko 100 milijardi kubnih metara.
Crpna pumpa za naftu - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
RUSIJA
„Blumberg“: Moguće odlaganje embarga EU na rusku naftu preko naftovoda „Družba“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala