- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blumberg: Tankeri koji su prevozili iransku naftu prešli na transport ruske sirovine

© Flickr / Pieter van MarionNaftni tankeri
Naftni tankeri - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Više od deset tankera, koji su se ranije bavili prevozom iranske nafte preorijentisali su se na rusku sirovinu, prenela je agencija „Blumberg“, pozivajući se na podatke analitičke kompanije „Vorteks“. Takođe se navodi da je Rusija najveći izvoznik nafte u Kinu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Od praćenih brodova, njih jedanaest koji su ranije prevozili iransku naftu, od aprila prevoze rusku naftu i proizvode, što iznosi šesnaest isporuka u ovom periodu“, navodi se u objavi.

Prema rečima analitičara „Vorteksa“ za tržišta sirove nafte Armena Azizjana, kako sve više kompanija prestaje da prevozi rusku naftu i naftne derivate, oni koji su upoznati sa trgovinom sirovinama u uslovima sankcija, nastaviće da koriste svoje tankere za prevoženje ruske nafte na istok.
Kako je precizirano, većina brodova koji su počeli da prevoze rusku sirovinu pripada tipu „Aframaks“ i mogu da prevezu 730 hiljada barela nafte. Istovremeno, među njima postoje i veliki tankeri, koji mogu da prime i oko dva miliona barela crnog zlata.
Prema „Blumbergu“, zbog toga su isporuke iz Rusije porasle do 250 hiljada barela dnevno u prvoj polovini jula, što je za 170 hiljada barela dnevno više, nego u aprilu.
Prema podacima kineske carine za jun, koje je juče objavila agencija Rojters“, Rusija drugi mesec zaredom ostaje najveći izvoznik nafte u Kinu.

Navodi se da je Kina u maju povećala uvoz ruske sirovine za 55 procenata na godišnjem nivou, i otprilike za četvrtinu u poređenju sa aprilom. Kao rezultat toga, mesečni obim isporuka od 8,42 miliona tona je postao rekordan, što je omogućilo Rusiji da potisne Saudijsku Arabiju sa prvog mesta među dobavljačima nafte u Kinu.

U junu je uvoz ruske nafte, uključujući cevovodom „Istočni Sibir — Tihi okean“ i morske isporuke, iznosio 7, 29 miliona tona, što je skoro deset procenata više, nego pre godinu dana, iako je niže od majskog rekorda.
Nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode brojne sankcije Moskvi, a naročito na ruske energente. Tako, šesti paket sankcija Evropske unije predviđa uvođenje postepenog embarga na uvoz ruske nafte. Mere takođe uključuju zabranu osiguranja brodova, koji prevoze rusku naftu.
Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
RUSIJA
Borelj: Moramo da platimo cenu oslobađanja od ruskog uticaja
Nalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
EKONOMIJA
Bajden apelovao na svetske proizvođače nafte i gasa da povećaju eksploataciju kako bi snizili cene
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala