- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Bajden apelovao na svetske proizvođače nafte i gasa da povećaju eksploataciju kako bi snizili cene

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije
Nalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
Pratite nas
Američka administracija poziva proizvođače nafte i gasa iz celog sveta, uključujući OPEK, da povećaju eksploataciju kako bi snizili rekordne cene goriva, izjavila je ministarka energetike SAD Dženifer Grenholm.
„Predsednik SAD Džo Bajden zatražio je od svih dobavljača širom sveta da povećaju proizvodnju. To uključuje OPEK i naše domaće proizvođače nafte i gasa“, precizirala je ministarka u intervjuu za „Si-En-En.
Kako je dodala, sledeće sedmice planira da se sastane sa liderima američkih naftnih i gasnih kompanija sa kojima će razgovarati o problemu deficita prerađivačkih kapaciteta.
Grenholm je takođe podsetila da eksperti predviđaju da će se cena benzina u trećem kvartalu sniziti sa rekordnih pet dolara, koliko iznosi u ovom momentu, na 4,27 dolara po galonu. Istovremeno je napomenula da na te procene mogu da utiču neočekivani događaji u svetu.
„Na primer, ukoliko EU donese odluku da i ona u potpunosti zabrani rusku naftu, to će stvoriti pritisak na cene, u smislu njihovog povećanja. Ako se kinesko tržište otvori (posle ukidanja ograničenja) ranije nego što se očekuje, to će takođe povećati potražnju“, ocenila je američka ministarka.
Evropska unija uvela je krajem maja i šesti paket sankcija protiv Rusije koji predviđa postepeno uvođenje embarga na uvoz „crnog zlata“ iz Rusije. Zabrana će se odnositi samo na isporuke morem, a nafta koja se isporučuje naftovodom „Družba“ ne podleže ograničenjima. Šesti paket evropskih sankcija takođe predviđa isključenje „Zberbanke“, „Rosseljhozbanke“ i „Moskovske kreditne banke“ iz SVIFT-a.
Kaver za INFOGRAFIKU   Vodeće zemlje po kupovini ruske nafte - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
EKONOMIJA
Infografika: Vodeće zemlje po kupovini ruske nafte
Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
RUSIJA
Šef ruskog naftnog giganta: Rusija je Nojeva barka svetske ekonomije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala