- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Tri scenarija za razrješenje političke krize u Crnoj Gori

© Tanjug / MARIJA PETROVICSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2022
Pratite nas
Posle inicijative više partija predvođenih DPS-om za izglasavanje nepovjerenja vladi Dritana Bazovića postoje tri scenarija za razrješenje trenutno složene političke situacije u Crnoj Gori, ocjenjuje za Sputnjik profesor Savo Marković.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prvi je, po mišljenju Markovića, da se na sjednici Skupštine Crne Gore izglasa nepovjerenje vladi Dritana Abazovića na osnovu inicijative DPS, SD, SDO, LP i DUA.

Tri scenarija, prvi najmanje vjerovatan

„To je po meni najmanje vjerovatan scenario, koji ima najmanje šansi, jer im nedostaje podrška još pet poslanika. Druga je varijanta da se obnovi skupštinska većina od 30. avgusta 2020. godine i da ova vlada nastavi sa radom još dvije godine”, smatra profesor.
Treći scenario je, kako ističe, da se resetuje većina od avgusta 2020. godine i da se formira neka tehnička vlada koja bi pripremila lokalne a možda predsjedničke izbore.
Naš sagovornik konstatuje da je politička situacija u Crnoj Gori zaista komplikovana, jer nijesu još uvijek izabrani sudije Ustavnog suda, nije izabran sastav Sudskog savjeta, a dosta partija ima i primjedbe na način na koji je sazvana sjednica Skupštine na kojoj bi to trebalo da se obavi.
„Zbog svega toga mislim da je drugi scenario, dakle, da vlada Dritana Abazovića nastavi da radi još dvije godine, najbolji, kako bi se prevazišla politička kriza u Crnoj Gori“, smatra Marković.

Temeljni ugovor rutinska stvar

„Najgora je opcija vlada koju podržava DPS ili u kojoj učestvuje. Po meni teško da se i teorijski može formirati vlada koja neće biti bolja od svih DPS vlada poslednjih trideset godina”, zaključuje Marković.
Što se tiče potpisivanja Temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore, nakon kog je i DPS sa grupom partija pokrenuo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Abazovićevoj vladi, Marković ističe da je to rutinska stvar i da ne razumije zašto je izazvala toliku buru u javnosti.
Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se glasati o povjerenju aktuelnoj vladi zakazana je za 19. avgust.
Crnogorski premijer Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
REGION
Reset ili novi izbori: Da li bi rušenje vlade Dritana Abazovića dalo novu šansu Đukanoviću
Dritan Abazović i Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
REGION
Može li Đukanović da sruši Abazovićevu vladu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala