- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Može li Đukanović da sruši Abazovićevu vladu

© Foto : Youtube/Predsjednik Crne GoreDritan Abazović i Milo Đukanović
Dritan Abazović i Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Predlog za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore, koji su predali u skupštinsku proceduru klubovi poslanika DPS, SDP-LP, SD i DUA, ne može da prođe jer te partije nemaju potrebnu većinu od 41 poslanika, kaže za Sputnjik analitičar Predrag Drecun, koji je uvjeren da Vlada Dritana Abazovića neće pasti.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Nakon što su premijer Crne Gore Dritan Abazović i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije potpisali Temeljni ugovor o regulisanju međusobnih odnosa crkve i države, Demokratska partija socijalista je najavila da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića u Skupštini.
„DPS nema podršku 41 poslanika za takvu inicijativu, za to će glasati poslanici DPS, SDP i SD, što nije dovoljno, eventualno još poneki pojedinac iz drugih poslaničkih klubova. To će biti neuspio pokušaj, već sada se može lako predvidjeti. Mislim da su i u DPS-u svjesni da nemaju dovoljnu podršku za to, mada su pozvali sve koji ih podržavaju da im se pridruže“, navodi Drecun.
On smatra da postoji i mogućnost da ova vlada poželi da ima drugu, stabilniju političku podršku, pa sa parlamentarnim strankama, koje je sada podržavaju dogovori parlamentarne izbore, zajedno sa predsjedničkim, negdje narednog proljeća.
Komentarišući današnje potpisivanje Temeljnog ugovora Drecun kaže da je to dobar potez, zatvara se konačno jedno pitanje koje je dugo mučilo crnogorsko društvo i ovdašnju političku scenu.
„Abazović je ovim potezom izbio jak predizborni argument DPS-u, SDP-u i SD-u koji su pitanje crkvi otvarali pred svake izbore i tako podizali političke tenzije“, ističe Drecun.
Vladimir Pavićević, savjetnik potpredsjednika Vlade Crne Gore, nedavno je kazao za Sputnjik da bi se parlamentarni i predsjednički izbori mogli održati 17. aprila naredne godine.
Predsjednik Milo Đukanović je raspisao lokalne izbore u 13 crnogorskih opština za 23. oktobar, nakon što je Ustavni sud saopštio da je neustavno odlaganje lokalnih izbore u više opština, koji je trebalo da se održe u maju.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
REGION
Podnet zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore, zakazana sednica
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
REGION
Rat živaca predsednika i vlade u Crnoj Gori zbog Temeljnog ugovora, Milo preti praznom puškom
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
REGION
Đukanović: Ako se potpiše Temeljni ugovor sledi smena Vlade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala