- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Đukanović: Ako se potpiše Temeljni ugovor sledi smena Vlade

© AP Photo / Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Crnogorski predsednik Milo Đukanović najavio je da će i formalno pokrenuti pitanje smene Vlade ukoliko sledeće nedelje bude potpisan Temeljni ugovor sa SPC na način na koji je najavio premijer Dritan Abazović.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
On je u intervjuu za N1 istakao da u tekstu tog ugovora nisu dovoljno zaštićeni državni interesi Crne Gore, kao i da je sve rađeno veoma trapavo.
Đukanović je nedavno i za portal građanske Vojvodine "Autonomija" govorio zašto se protivi tekstu Temeljnog ugovora, a za N1 ponovio da on sadrži delove koji „krivotvore istoriju Crne Gore".
Smatra i da se u nekoliko tačaka teksta Temeljnog ugovora krše Ustav i zakoni Crne Gore, ali dodaje i da je očekivao da će se Abazović odlučiti za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC u Crnoj Gori.
Kaže i da je razgovarao sa Abazovićem i da su se dogovorili da se zaustavi proces potpisivanja Temeljnog ugovora kako bi se dala šansa još jednoj turi konsultacija.

"Pošto od tih konsultacija nije bilo ništa, premijer Abazović bi potpisao Temeljni ugovor za koji smo ocenili da je protivan nacionalnim interesima Crne Gore. Ukoliko se potpiše takav ugovor, nema više manevarskog prostora, mi idemo u parlament sa inicijativom za izglasavanje nepoverenja Vladi“, poručio je Đukanović.

Đukanović je ocenio i da „državna politika Srbije mora da prihvati da je Crna Gora nezavisna država koja ima pravo na izbor svog puta“.
„Da se prestane sa ocenama, koje ste kao i ja puno puta pročitali, od strane predsednika Vučića kao ključna zamerka njegovom prethodniku Borisu Tadiću da je pustio Crnu Goru da ode. Crnu Goru nije niko puštao, Crna Gora je hiljadugodišnja država koja je svojom voljom ušla u drugu Jugoslaviju, bila njen deo sve do devedesetih godina, ostala deo SRJ posle raspada SFRJ, koja je u datom trenutku odlučila da obnovi svoju nezavisnost i to je stvar naše volje“, naveo je Đukanović.
Na pitanje da li je bio u Beogradu posle 2013. godine, kaže da nije bio poslednje dve godine, ali da je prethodno dolazio.
„Da, kako ne. Sigurno nisam u zadnje dve godine, ali pre toga da. Imam prijatelje u Beogradu, Novom Sadu, imam porodicu… Dolazio sam u zvanične i u nezvanične posete sa državnim vrhom Srbije i razgovarali smo i potpuno privatno, nezvanično“.
Koliko god se neki centri trudili da od njega naprave antisrbina, to im, kako kaže, ne polazi za rukom.
„Nisam ni antisrbin, ni antihrvat, ja sam Crnogorac, čovek koji ima najbolje emocije prema svima koji žive u Crnoj Gori i prema svima iz našeg okruženja. Prema tome, ne pada mi na pamet da izbegavam Beograd“, rekao je Đukanović.
Na pitanje da li će se ponovo kandidovati za predsednika Crne Gore na izborima 2023. godine, odgovara da još o tome nije odlučio, ali dodaje i da je privatno uvek bliži da bude van politike, jer, kako kaže, kada neko toliko vremena provede na nekim teškim poslovima, onda se i umori.
"Ali, u susret izborima ću sam, i sa svojim saradnicima proceniti da li i dalje postoji potreba za mojim daljim političkim angažmanom", zaključio je Đukanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala