- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Reset ili novi izbori: Da li bi rušenje vlade Dritana Abazovića dalo novu šansu Đukanoviću

© AP Photo / Darko VojinovicCrnogorski premijer Dritan Abazović
Crnogorski premijer Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Pogrešno bi bilo rušiti vladu Dritana Abazovića prije izbora u Podgorici, jer je već izvjesno da će tamo DPS sa svojim tradicionalnim partnerima doživjeti poraz na lokalnim izborima, kaže analitičar Vojin Grubač.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Grubač ovako za Sputnjik komentariše političku situaciju nakon potpisivanja Temeljnog ugovora i zakazivanja sjednice Skupštine Crne Gore za 19. avgust na kojoj treba da se glasa o povjerenju Vladi Dritana Abazovića. Inicijativu za to podneli su u sredu DPS, SDP, SD, LP i DUA.
Skupština Crne Gore ima 81 poslanika, a za rušenje vlade potreban je 41 glas.
DPS, SDP, SD, LP i DUA imaju zajedno 35 poslanika, nedostaju im još šest, i vlada Dritana Abazovića će preživjeti glasanje ako za njeno rušenje ne budu glasali DF i Demokrate, normalno i partije čiji članovi su ministri.
„Demokratska Crna Gora treba da na ispravan način iskoristi ovo turbulentno vrijeme. Poraz DPS u Podgorici označio bi kraj Đukanovićevog DPS-a, kraj tenzija i preuzimanja ogromnih resursa Podgorice u kojoj živi, a to je maltene polovina Crne Gore. Dati mogućnost Đukanoviću da „divlja“ na prijevremenim parlamentarnim izborima bilo bi nerazumno“, smatra Grubač.
Naš sagovornik kaže da Demokrate nikako ne treba da urade ono što je Demokratski front uradio kada je rušenjem vlade Zdravka Krivokapića vratio Đukanovića na glavnu političku scenu.
„U svakom slučaju, Demokratska Crna Gora se mora izdići iznad sujete, ličnih ljutnji i vući poteze koji će Đukanovića najvećom brzinom otpraviti u političku prošlost“, zaključuje Grubač.

Demokrate pozivaju na reset odnosa

Poslanik Demokrata Momo Koprivica pozvao je da se resetuju odnosi između partija koje su činile većinu nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020., s tim što bi trebalo uključiti i partije manjinskih naroda u taj proces.
Na pitanje RTV Nikšić koji će biti naredni potez Demokratske Crne Gore i da li će rušiti 43. vladu koju su od starta osporavali, Koprivica je odgovorio da je cilj svake opozicije da okonča nelegitimnu vlast. Konačnu odluku o tome će donijeti organi partije.
„Mi smo imali dosljedno opoziciono držanje i znate da je smisao opozicionog držanja da okonča jednu izvršnu vlast. Posebno onu izvršnu vlast koja je formirana i mimo Ustava i izborne volje građana. Odluku o tome će donijeti organi partije sagledavajući svu situaciju. Ne želimo da budemo bilo čiji izvođač radova, da budemo pomoćna radna snaga nekome od ljutih ili nervoznih konstituenata 43. Vlade, a vidimo da su u Demokratskoj partiji socijalista ljuti i nervozni jer su izglasali Vladu koja je potpisala Temeljni ugovor. Mi smo i u julu pozvali gospodina Abazovića da podnese ostavku. I sad smatram da je najbolja odluka da on podnese ostavku i da u tehničkom mandatu rješava tekuće odluke. Niko nema pravo da drži političku zajednicu u zatočeništvu, kao svog taoca i želje da se obavlja premijerski posao po svaku cijenu“, kazao je Koprivica.
On je ponovio da Demokrate pozdravljaju potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC-om i smatraju da je tim činom ova priča završena.
„DPS iz svojih razloga govori da će oni to tek da preispituju. To je neodgovoran pristup jer na taj način žele da drže društvo u živom blatu. Vlada je imala pravo da zaključi Temeljni ugovor. Što se tiče nas, ne dolazi u obzir bilo kakva suspenzija Temeljnog ugovora kada je riječ o nekoj budućoj vladi. Dakle, nova vlada ne smije da se bavi suspenzijom niti preispitivanjem Temeljnog ugovora. Mi se moramo okrenuti pitanjima iz ekonomske i socijalne sfere“, poručio je Koprivica.

Radunović: Vlada ne treba da padne zbog Temeljnog ugovora

Demokratski front nije zadovoljan stanjem u državi i radom manjinske Vlade, ali potpisivanje Temeljnog ugovora nije razlog zbog kojeg treba da padne, izjavio je šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović za Borbu.
DF će, kako je naveo Radunović, ubrzo zauzeti adekvatan stav prema inicijativi DPS-a o izglasavanju nepovjerenja Vladi, te novonastaloj situaciji.
„Desilo se očekivano da je DPS sa sebi najbližim strankama podnio inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Razmotrićemo novonastalu situaciju. DF nije zadovoljan stanjem državi kao ni svime što radi ova Vlada, ali nam zaista nije lijepo čuti da Vlada treba da padne zato što je potpisala Temeljni ugovor. Postoje mnogi drugi razlozi zbog kojih bi trebalo da padne, ali Temeljni ugovor svakako nije jedan od tih. Klub DF-a će izvršiti vrlo brzo konsultacije i izaći sa definitivnim stavom po tom pitanju“, kaže Radunović.
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Vladimir Joković poručio je da se u Skupštini Crne Gore 19. avgusta neće glasati o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore, nego o suspenziji Temeljnog ugovora.
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
REGION
Glasanje o Dritanovoj vladi u Skupštini 19. avgusta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala