- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pet znakova koji ukazuju na nedostatak sna

CC0 / Pixabay / Spavanje
Spavanje - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2022
Pratite nas
San od najmanje sedam sati vitalni je pokretač fiziološkog sistema u ljudskom telu. Kada smo neispavani, što je prema istraživanjima više od trećine odraslih, naše zdravlje pati na bezbroj načina.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju da je organizmu potrebno više sna.

Manjak dobrog raspoloženja

Spavanje i emocionalno zdravlje su duboko povezani. Prema statističkim podacima sa Harvardske medicinske škole, pacijenti sa anksioznošću i depresijom češće prijavljuju hroničnu nesanicu. Čak i kratkoročni, delimični gubitak sna može negativno da utiče na raspoloženje.
„Ako ste neispavani, podložniji ste nervozi, razdražljivosti i mogućnošću da se nosite sa stresom“, ukazala je dr Loren Hejl, profesor programa javnog zdravlja na Univerzitetu Stonibruk, piše „Real Simple“.

Opadanje produktivnosti

Hroničan manjak sna može negativno da utiče na sposobnosti da rasuđujemo, fokusiramo se, pa čak i pronalazimo prave reči da opišemo jednostavne stvari. Često verujemo da je apsolutno neophodno da ostanemo budni do kasno završavajući posao ili učenje, ali ispostavilo se da je bolje prekinuti posao da biste se dobro naspavali i tako poboljšali produktivnosti.

Variranje težine

Jedna obimna studija pokazala je da ljudi koji spavaju manje od šest sati svake noći imaju veću verovatnoću da budu gojazni. Ta grupa pokazuje smanjene nivoe hormona leptina koji suzbija apetit, zajedno sa povišenim nivoima hormona grelina koji stimuliše glad. Kada smo preumorni, češće posežemo za više grickalica.

Loše stanje kože

Crvene, natečene oči, tamni podočnjaci, neki su od pokazatelja da malo spavate. Čak i male količine nedostatka sna mogu da utiču na vaš izgled, preneo je portal „Magazin Novosti“.

Pospanost tokom dana

To je jedan od znakova nedostatka sna koji je prilično očigledan. Osećaj iscrpljenosti tokom dana je velika crvena zastava da ne spavate dovoljno.
Spavanje — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
DRUŠTVO
Šta može da se dogodi u organizmu ako se spava manje od pet sati
Sreća – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
DRUŠTVO
Kako probuditi hormon sreće?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala