- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U markete stižu prva „klimatski prihvatljiva“ jaja

CC0 / Pixabay / Koka nosilja
Koka nosilja - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2022
Pratite nas
Britanski trgovinski lanac „Morisons“ potrošačima nudi prva „klimatski prihvatljiva“ jaja dobijena od kokoški koje se hrane insektima.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Koke nosilje će dobijati hranu bez soje, a koja uključuje i insekte hranjene ostacima hrane iz pekara i prodavnica voća i povrća, objavio je „Gardijan“.
Kako se navodi, eliminisanjem soje izbegavaju se emisije povezane sa krčenjem šuma velikih razmera radi uzgoja useva u Brazilu i drugim zemljama, kao i zagađenost tokom transporta stočne hrane.
U sklopu „Morisonsovih“ nastojanja da se do 2030. direktno snabdeva sa britanskih farmi s nultim emisijama, startup „Beter oridžin“, sa sedištem u Kembridžu, kod dobavljača jaja u Jorkširu postavljeni su kontejneri za „mini farme“ insekata. Farma koja će isporučivati prva klimatski prihvatljiva jaja ima vetroturbinu i solarne panele, a emisije će kompenzovati sadnjom drveća.
„Morisons“ je objavio da su insekti normalan deo kokošje prehrane i da novi režim neće uticati na kvalitet ili ukus njihovih jaja.
U izveštaju Univerziteta u Kembridžu, koji je razmatrao faktore brige o kokoškama i proizvodnju jaja, potvrđeno je da je proizvod, kako se navodi, „ugljenično neutralan“.
Konkurentski supermarket „Sejnzberi“ takođe ima „ugljenično neutralna“ neutralna jaja, ali kokoške hrane mahunarkama, a ne insektima, preneo je portal „Indeks“.
Jaja iz slobodnog uzgoja u početku će biti dostupna u 50 prodavnica u Jorkširu i još jednom supermarketu u Eseksu po ceni od 30 penija za jedno ili 1,50 funti za pakovanje od šest komada.
Povrće - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
EKONOMIJA
Bliži li se vreme kada ćemo mesu reći - laku noć?
Burger - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
EKONOMIJA
Prva evropska država koja zabranjuje reči „burger“ i „kobasica“ za jednu grupu proizvoda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala