- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Prva evropska država koja zabranjuje reči „burger“ i „kobasica“ za jednu grupu proizvoda

© Flickr / Kurman Communications, Inc.Burger
Burger - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Francuska će postati prva evropska država koja će zabraniti korišćenje reči poput „biftek“, „burger“ ili „kobasica“ za vegetarijanske prehrambene proizvode.
Zabrana, oko koje su se francuski političari složili još 2020. godine, stupiće na snagu u oktobru.
„Neće biti moguće koristiti sektorski specifičnu terminologiju tradicionalnu povezanu sa mesom ili ribom za proizvode koji ne pripadaju životinjskom svetu i koji u suštini nisu uporedivi“, pojašnjava se u uredbi koja je doneta krajem prošle nedelje.
Ova regulativa će se primenjivati samo na proizvode iz Francuske, a najveće udruženje poljoprivrednika u zemlji FNSEA smatra kako uredba ne ide dovoljno daleko jer otvara vrata uvoznoj robi da bude tako deklarisana.
FNSEA smatra kako slična odredba treba da bude uvedena na evropskom nivou. Međutim, Evropska komisija je takav predlog odbila pre dve godine. Neki pojmovi, poput „putera“, „mleka“ i „sira“, već su zaštićeni na evropskom nivou i ne mogu se koristiti za označavanje vegetarijanskih proizvoda, prenosi „Poslovni dnevnik“.
Međutim, „burger“ može da ima i svoju biljnu alternativu. Tržište vegetarijanskih i veganskih prehrambenih proizvoda snažno je poraslo poslednjih godina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala