- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Preminuo Jovan Joca Jovanović, režiser filma „Mlad i zdrav kao ruža“

CC0 / / Sahrana – ilustracija
Sahrana – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
U Beogradu je 3. avgusta , u 83. godini, preminuo filmski reditelj, scenarista, montažer i teoretičar filma Jovan Joca Jovanović, saopštili su iz Udruženja filmskih umetnika Srbije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Rođen je 31. maja 1940. godine u Beogradu, gde je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju srednjemetražnim igranim filmom „Izrazito ja“ (1967), koji je proglašen najboljim filmom u svim kategorijama na Festivalu mladih autora u Njujorku (u žiriju su pored ostalih bili Stiven Spilberg, Endi Vorhol, Majkl Nikols, Piter Bogdanovič).
Film je distribuiran u Sjedinjenim Američkim Državama.
Dokumentarni film „Kolt 15 GAP“ (1971) nagrađen je na festivalima u Oberhauzenu, Utrehtu, Beogradu, našao se u Antologiji filmova festivala u Oberhauzenu (objavljena povodom 50 godina festivala), a američki istoričar filma E. Barnau ga je uvrstio u svoju knjigu „Istorija svetskog dokumentarnog filma“.
Najvažniji Jovanovićevi dokumentarni filmovi su: „Revolucija koja teče“ (1972), „Radni ljudi umetnici“ (1975), „Narkomani“ (1976), „Čovek koji je pravio sisteme“ (1990), „Vukovar zašto“ (1991).
Igrani film „Mlad i zdrav kao ruža“ (1971), prikazan na FEST-u 2006. godine, dobio je nagradu žirija filmske kritike Fipresci i postao kultni film mlade filmske kritike i publike.
Jovanovićevi filmovi, pre svega u domenu filmske estetike, bili su ispred svoga vremena i to ne samo kod nas, već i u svetskim okvirima. Bavio se i proučavanjem istorije i teorije filma.
Bio je dugogodišnji predavač na filmskim i video seminarima Javnog Zavoda kulturnih delatnosti Republike Slovenije u Ljubljani. Na postdiplomskim studijama Pedagoškog fakulteta u Ljubljani Jovanović je predavao predmet „Film i video“.
Jovan Joca Jovanović je autor knjiga „Uvod u filmsko mišljenje“ i „Uvod u dramaturgiju filma“, prenosi Tanjug.
Branko Cvejić - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
KULTURA
Odlazak Branka Cvejića: Velikan rafiniranog ukusa, bio je simbol jednog vremena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala