- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Odlazak Branka Cvejića: Velikan rafiniranog ukusa, bio je simbol jednog vremena

Branko Cvejić - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Branko Cvejić predstavlja generaciju sjajnih glumaca koji su igrali u ostvarenjima koja ostaju istorija i naše kinematografije, i naše televizije. Teško mi je jer su mnogi iz te generacije otišli, a iz postave serije 'Grlom u jagode' gotovo da nikog više nema, kaže Gorica Popović.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Na vest o odlasku glumca kome je uloga Baneta Bumbara obeležila karijeru, njegove kolege ističu da je bio simbol jednog vremena i umetnik koji je izveo generacije mladih na put urbane kulture. Osim bogate glumačke karijere, Branka Cvejića pamtićemo i po tome što je uspeo da obnovi JDP posle požara.
Glumac Branko Cvejić, dugogodišnji član i bivši direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koji je preminuo juče u 75. godini, ostaće upamćen ne samo kao izuzetan glumac već i kao producent brojnih predstava. Reč je o umetniku koji je gostovao i na drugim pozorišnim scenama, između ostalog i u Zvezdara teatru – pozorištu u čijem je osnivanju i sam učestvovao.

Branko Cvejić – simbol jednog vremena

Igrao je u više od 40 celovečernjih igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama. Najpoznatiji je po ulozi Baneta Bumbara u TV seriji „Grlom u jagode“.
Glumica Gorica Popović smatra da je Branko Cvejić bio simbol jednog vremena.
„Bio je vedar čovek, volela sa da se vidim s njim, da razgovaramo, bio je duhovit… Teško mi je jer mnogi iz te generacije su otišli. Iz postave serije 'Grlom u jagode' gotovo da nikog više nema, mislim od porodice Baneta Bumbara. Nema ni Olivere, ni Bate Stojkovića ni svih ostalih. Jednostavno, on predstavlja generaciju sjajnih glumaca koji su igrali u ostvarenjima koja ostaju istorija i naše kinematografije, i naše televizije.“

Neimar koji je poveo generacije putem urbane kulture

Voja Brajović kaže da je Branko Cvejić obeležavao njegov život, da je posedovao ogromnu energiju i uz glumački doprinos, podseća na njegov neimarski rad, jer on je ipak bio najodgovorniji i vodio je celu akciju oko izgradnje Jugoslovenskog dramskog pozorišta koje je bilo izgorelo skoro do temelja.
Branko Cvejić bio je direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 2002. do kraja 2011. Kao pomoćnik direktora bio je angažovan u periodu 1986–1999. i imenovan za operativnog direktora s odgovornošću za poslove izgradnje nove zgrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta 2000. godine.
„Ta njegova energija je u potpunoj suprotnosti sa njegovom umetnošću gde je on bio jako delikatan, umeren. Znao je da je vrlo važno kako delovati u našoj umetnosti a ne kako oponašati. Oponašati može svako, ovako ili onako. On je imao rafiniran glumački ukus. Ne mogu da ne pomenem da su ipak generacije krenule jednim putem urbane kulture koja je bila promovisana serijom 'Grlom u jagode'“, dodaje Brajović.

Velikan društva

U toj seriji je čitava jedna generacija mladih glumaca uspostavila novi, pravi tačan stil glume i usmeravala težnje društva, ističe Brajović i dodaje da je Cvejićevo mesto među velikanima društva, odnosno da bi trebalo da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana.
„Da li će tamo biti, to je verovatno porodična stvar, ali je to na neki način i odgovor onima koji su upravljali društvom da ne prihvataju čak ni soluciju da ga i mrtvog smeste tamo gde mu je i mesto. Ali to su sudbine. Retko ko dobija ono što zaslužuje“.
Milan Gutović s Vojom Brajovićem i Milošem Žutićem u predstavi Rodoljupci - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Voja Brajović o Lanetu Gutoviću: Njegov humor je bio lagan, a ubadao je kao stršljen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala