Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dodik: Ne možemo da zaboravimo „Oluju“ niti da oprostimo bombardovanje nevinih /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPomen žrtvama "Oluje"
Pomen žrtvama Oluje - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Povodom obeležavanja slave Crkve svete Marije Magdalene u fruškogorskom naselju Banstol, danas je služena liturgija, a zatim i parastos stradalima u akciji „Oluja“, kojima je hram i posvećen.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Liturgiji, koju je služio vladika sremski Vasilije, uz sasluženje sveštenstva eparhije sremske, prisustvovao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a ovogodišnji kum slave je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.
Nakon liturgije služen je parastos stradalima u akciji „Oluja“, kojima je hram i posvećen, u prisustvu velikog broja vernika i meštana koji su tokom 1995. godine i kasnije naselili taj deo Srema.
Dodik je rekao da svi ti ljudi pamte ne samo dan kada je počela „Oluja“, već i svoj zavičaj, iako su novi dom našli u Srbiji, i doprineli razvijanju svog novog kraja.
„Ne samo da ne možemo da zaboravimo, ne možemo da oprostimo činjenicu da su nemoćne kolone izbeglica, u kojima su bile žene, deca, starci, bili bombardovani od strane njihovih aviona“, rekao je Dodik.
On je ukazao da moramo da počnemo da slavimo život, ali i da kažemo da se zavetujemo da ćemo nastaviti da gradimo nacionalni identitet, da nećemo odustati od onoga što čini srpsko nacionalno obeležje, te da nećemo zanemariti veru, pamćenje, jezik i pismo, ni zavičaj i tako preneti novim generacijama sećanje na sve što se desilo.
Istakao je da je prošli vek - vek srpskog stradanja.
Dodajući da Hrvatska obeležava „Oluju“ kao pobedu, a Srbija parastosima za ubijene u toj akciji, na Petrovačkoj cesti, širom izbegličke kolone...
„Ali, srpski narod je okupljen početkom ovog veka u dve svoje države, Srbiju i Republiku Srpsku, sa namerom da kroz ovaj vek maksimalno doprinese nacionalnom jedinstvu i okupljanju, da prestane sa stradanjem, jer ga je bilo previše u prošlom veku“, rekao je Dodik.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da se i ovim okupljanjem šalje „zavetna poruka“ - da budemo jedinstveni, složni, sposobni da izgrađujemo i Srbiju i RS, da pomažemo srpski narod gde god se nalazio...
„To je najvažnija poruka, jer ćemo samo slogom i jedinstvom uspeti da sprečimo da nam se zlo iz 90-ih godina ponovi. Srbija i Srpska složnije nego ikada grade budućnost za sve koji žive ne samo u Srbiji i RS, već pomažu snažno i da Srbi opstanu i u Crnoj Gori, i na KiM, gde su Srbi najviše ugroženi, što su pokazali i poslednji dani“, rekao je Mirović.
Dodao je da ovakva okupljanja ne služe samo kao pomen i sećanje na nevino stradale, već i kao ohrabrenje i poruka da moramo više da radimo da bi naš narod imao bolju budućnost, prenosi Tanjug.
Parastos stradalima u operaciji Oluja  - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
SRBIJA
Srpski državni vrh: Nove „Oluje“ nikada nećemo dozvoliti
Pomen žrtvama Oluje, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
SRBIJA
Parastos žrtvama „Oluje“ u Crkvi Svetog Marka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala