Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpski državni vrh: Nove „Oluje“ nikada nećemo dozvoliti

© Tanjug / JADRANKA ILICParastos stradalima u operaciji "Oluja"
Parastos stradalima u operaciji Oluja  - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Povodom godišnjice operacije „Oluja“ u kojoj je prognano, pobijeno i nestalo 250.000 Srba iz Hrvatske, reagovao je srpski državni vrh. Ministri Vlade Srbije poručili su da je ovo dan kada će Srbija tugovati, ali i da nove „Oluje“ nikada nećemo dozvoliti.
„Zločinačka operacija „Oluja'“ bila je kruna paklenog plana, koji je počeo uskraćivanjem kolektivnih prava Srbima u Hrvatskoj, a okončan je uskraćivanjem prava na postojanje čitavom jednom narodu. Oko četvrt miliona naših sunarodnika iz nekadašnje Republike Srpske Krajine, oni koji su imali sreću da prežive golgotu tog kobnog avgusta 1995. godine, na kraju su završili u okrilju Republike Srpske i majke Srbije, koje će doveka negovati sećanje na stradalništvo Srba Krajišnika“, rekao je srpski šef doplomatije Nikola Selaković.
Ministar je podsetio da se u Hrvatskoj 5. avgust slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, dok je u Srbiji i Republici Srpskoj to dan žalosti zbog najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata – „i tako će i ostati, jer zaborav ne vida, već rađa nove rane“, prenosi Tanjug.
„Potomci onih koji su preživeli ustaške jame, logore, kuršume, maljeve i srboseke, potomci naših novomučenika čija nas lica upozoravajući posmatraju sa fresaka i ikonostasa, i sami su postali mučenici, ali su svoju muku i neprebol zamenili, ne zaboravom, već obnovljenom životnom snagom i iskrenom ljubavlju prema Srbiji, i ona im jednako iskrenom ljubavlju vraća. Srbija i Hrvatska su susedne zemlje, i zbog budućnosti moraju da grade bolje odnose, da ekonomski sarađuju i da pokušaju da na nove generacije ne prenose predrasude i nasleđene animozitete prema onom drugom, međutim malo je verovatno da će se dva viđenja „Oluje“ i nekih drugih istorijskih događaja ikada pomiriti, kao što se ne mogu pomiriti dželat i žrtva ili radost i tuga“, rekao je Selaković.
Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Selaković je poručio da se nove „Oluje“ nikada više neće ponoviti, jer Srbija i srpski i narod to neće dozvoliti.

Oluja je zločin, Bog može da oprosti, Srbi ne mogu

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je operacija „Oluja“ bila zločin koji „Bog može da oprosti, ali Srbi ne moguni da oproste ni da zaborave“, prenosi Tanjug.
„Oluja nije sramota Hrvatske, to je samo nastavak sramotne politike generacija hrvatskih političara istrebljenja srpskog naroda. Oluja je sramota UN, jer su proterani Srbi živeli u zonama pod zaštitom UN na reč svetske organizacije, bez oružja i odbrane. Oluja je sramota EU, jer nije nikada rekla ni reč osude za svoju članicu koja slavi najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata i obnavlja i ustaške simbole i ustašku praksu prema Srbima. Oluja je sramota Haškog tribunala, jer je Oluju proglasio zločinom, ali nije osudio zločince", rekao je Vulin.

U „Oluji“ ljudskost doživela potpuni sunovrat

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da će i danas Hrvatska proslaviti svoju „Oluju“, akciju u kojoj je ljudskost doživela potpuni sunovrat, nestala toliko da je nema ni u najmanjem zrnu.
„Reći će da je ponosna što je uspela da sprovede najbrutalnije etničko čišćenje na prostoru Evrope posle Drugog svetskog rata. Pohvaliće se valjda što je proterala više od 250.000 Srba, koji su bili njeni građani, da su joj vojnici upadali na kućne pragove i ubijali nemoćne srpske starce i starice, da je bombardovala srpsku decu u izbegličkim kolonama da joj ne bi umakla, da i danas ekshumira kosti Srba, dok se još na hiljade njih vode kao nestali. I sve to 27 punih godina kasnije“, naveo je Stefanović u saopštenju, prenosi Tanjug.
On je naglasio da će Srbija danas tugovati, u njoj će zvoniti crkvena zvona, služiće se parastosi i paliti sveće.
„Nećemo nikada zaboraviti srpske žrtve, ali nećemo dozvoliti ni drugima da ih zaborave. I ne samo onima koji su činili zločine, već i onima koji su ih ćutke gledali i odobravali. Svet je dozvolio da se oni dogode, ništa nije preduzeo da ih spreči i do danas ništa nije uradio da bude pravde za ubijene i prognane Srbe“, naveo je Stefanović.
Podsećaćemo ih, kako je rekao, vrlo uporno i istrajno na to.
„I bićemo ponosni na sebe, jer smo narod koji ne mrzi, koji se ne poklanja avetima fašizma i koji ne mora i danas da prikriva svoje Jasenovce, Jadovna, Gradiške i druge logore smrti. Ali im „Oluje" nad našim narodom zasigurno više nećemo dozvoliti", zaključio je Stefanović.

Više od 300 ekshumiranih tela čeka na identifikaciju

Više od 70 odsto žrtava koje su identifikovane u vojnoj akciji „Oluja“, činili su stariji koje je bilo najteže ubediti da napuste svoja ognjišta, poručio je danas predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, koji je na 27. godišnjicu od te oružane akcije upozorio da čak 300 ekshumiranih tela čeka na identifikaciju.
On je na konferenciji koju je u Beogradu organizovalo Udruženje porodica nestalih i poginulih „Suza“ rekao da se ne sme prestati s obeležavanjem sećanja na takve zločine jer „ako mi ne budemo pričali o tome niko neće“.
Odalović je rekao da se u nekoliko centara u zadnja dva meseca vodi kampanja negiranja zločina nad Srbima, te da se čak i Jasenovac dovodi u pitanje.

„Hrvati za Oluju imaju svoj sud i politiku koju vode. Imali smo 1.050 identifikovanih grobnih mesta, 750 posmrtnih ostataka, preko 300 ekshumiranih tela čeka na identifikaciju. Hrvatskoj ne odgovara da se pominje ni Bljesak, Oluja i ostali zločini", rekao je Odalović.

U hrvatskoj akciji „Oluja" 1995. godine ubijeno je i nestalo više od 1.700 Srba, a proterano više od 250.000.
A zašto priča o Oluji nije nikada do kraja ispričana analizirali smo u emisiji Sputnjik intervju, čiji su gosti bili predsednik centra Veritas Savo Štrbac, bivši oficir vojske Republike Srpske Krajine Milorad Popović i novinar Milena Marković:
Operacija Oluja - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
SRBIJA
Godišnjica Oluje: U Srbiji pomen, u Hrvatskoj praznik
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala