- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Operacija „Odmazda“: Azerbejdžan otkrio detalje vojne akcije u Karabahu

© Minoboronы Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaJerevan: Azerbejdžanska vojska nastavlja sa artiljerijskom paljbom
Jerevan: Azerbejdžanska vojska nastavlja sa artiljerijskom paljbom - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana otkrilo je detalje operacije pod kodnim imenom "Odmazda" koju je izvela azerbejdžanska vojska u Nagorno Karabahu.
Ministarstvo odbrane je podsetilo da su 3. avgusta pripadnici jermenskih Oružanih snaga na teritoriji Azerbejdžana, gde je privremeno stacioniran ruski mirovni kontingent, izvršili provokaciju protiv jedinica azerbejdžanske vojske, čime su prekršili odredbe trojnog sporazuma od 10. novembra 2020. godine. Kao rezultat provokacije, ubijen je azerbejdžanski vojnik.
Pored toga, kako se navodi u saopštenju, pripadnici jermenske vojske pokušali su da zauzmu visoravan Girkiz, koji u području Kelbadžarskog i Lačinskog regiona, i ovde uspostave nove borbene položaje.
„Kao rezultat kontraoperacije „Odmazda“ koju su izvele jedinice azerbejdžanske vojske, visoravni Girkgiz, Saribaba i druga uzvišenja od strateškog značaja su uzete pod kontrolu. Trenutno jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana izvode inženjerske radove na opremanju novih položaja i izgradnji pristupnih puteva“, objasnili su u Ministarstvu odbrane.
U okviru operacije uništeno je nekoliko borbenih položaja jermenske vojske, izvršen je vazdušni napad na jedinicu, baziranu u naselju Juhari Oratag. Pored toga, uništeno je ljudstvo, nekoliko haubica D-30, vojna vozila i partija municije jermenske vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.
"Azerbejdžan je više puta izjavljivao da je prisustvo jedinica Oružanih snaga Jermenije i jermenskih ilegalnih oružanih formacija na teritoriji Azerbejdžana, gde su raspoređene ruske mirovne snage, suprotno trojnom sporazumu, i da i dalje predstavlja pretnju. Demilitarizacija ovih teritorija, potpuno povlačenje jermenskih trupa i razoružanje jermenskih ilegalnih oružanih formacija je obavezno“, naglasilo je ministarstvo.
Zastave ispred predsedničke palate u Stepanakertu u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
SVET
Nova eskalacija u Nagorno Karabahu - proglašena delimična mobilizacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala