Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija

Priština odložila mere za mesec dana, barikade na Kosmetu /video/

Pratite nas
Vlada privremenih institucija u Prištini kasno večeras odložila je odluku o dokumentima i tablicama za mesec dana, a na severu Kosova i Metohije i dalje su blokade dok su se u Severnoj Mitrovici čule sirene za uzbunu. Mirno je, bez incidenata.
Sirene se čuju od 17.40 časova, a građani su se okupili u centru Severne Mitrovice, dok su formirane dve barikade, kod Rudara i Zubinog Potoka.
Građani su se okupili nezadovoljni najavom uvođenja mera reciprociteta, čija je primena bila najavljena u ponoć, a koje podrazumevaju nepriznavanje ličnih karata Republike Srbije na prelazima.
Kako je ranije najavila privremena vlada u Prištini, od ponoći bi svima koji dođu na prelaze sa ličnom kartom Republike Srbije bio uručen ulazno-izlazni dokument, a počela bi i preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
02:09 01.08.2022
Severna Mitrovica izlepljena je večeras plakatima sa natpisom „Dobro došli u ZSO“. Plakati su izlepljeni nakon što je privremena vlada u Prištini potvrdila da je posle hitnih konsultacija sa SAD i EU odložila sprovođenje odluka o tablicama
02:02 01.08.2022
Borelj pozdravio odlaganje primene odluke, očekuje prekid blokada
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosna pitanja Žozep Borelj pozdravio je odluku Prištine o pomeranju mera na 1. septembar.
"Očekujte da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihovu integraciju u EU", napisao je Borelj na Tviteru.
00:41 01.08.2022
Lajčak poziva Beograd i Prištinu na dijalog
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku Prištine o odlaganju primene najavljenih mera.
"Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog Žozepa Borelja za odlaganje za mesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borelj poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan ambasadi SAD u Prištini na snažnoj podršci", naveo je u poruci na Tviteru Miroslav Lajčak.
00:33 01.08.2022
Čavušoglu: Nove tenzije na Balkanu nikome ne pomažu
Turska uvek pridaje važnost miru i stabilnosti Balkana i spremna je da da sve od sebe kako bi se smanjile tenzije, poručio je ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.
„Razgovarao sam sa srpskim i kosovskim kolegama. Turska uvek pridaje važnost miru i stabilnosti Balkana. Nove tenzije nikome ne pomažu. Spremni smo da damo sve od sebe da smanjimo tenzije“, napisao je Čavušoglu na Tviteru.
00:32 01.08.2022
Šefica Unmika poziva na smirivanje i izbegavanje eskalacije
Šefica Unmika Karolin Zijade izrazila je zabrinutost zbog situacije na severu Kosova i Metohije i pozvala sve na smirivanje i izbegavanje dalje eskalacije.
"Specijalna predstavnica generalnog sekretara prati sa zabrinutošću razvoj situacije na severu Kosova. Poziva na mir, obnovu slobode kretanja i izbegavanje dalje eskalacije", navedeno je na Tviteru Unmika.
"Pozivam sve da reše ta pitanja u dobroj veri kroz dijalog uz posredovanje EU, radi jačanja stabilnosti i bezbednosti za sve", poručila je Karolin Zijade.
00:12 01.08.2022
Priština odlaže odluku o dokumentima i tablicama za mesec dana
Nakon zahteva američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera da se odluka o sprovođenju odluke o dokumentima odloži za 30 dana, Vlada takozvanog Kosova se oglasila saopštenjem "da se primena dve odluke odlaže se do 1. septembra 2022. godine".
Kako se navodi u saopštenju, mera reciprociteta se odlaže za mesec dana.
"Vlada Republike Kosovo najoštrije osuđuje današnje blokiranje puteva na severu Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi na policiju. Reč je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i bezbednosti građana i naše zemlje. Danas popodne i večeri bilo je brojnih agresivnih akata koje je podsticao i pripremao zvanični Beograd. Premijer Kurti zajedno sa predsednicom Osmani i zamenicima premijera Bislimijem i Gervalom imali su kontakte i sastanke sa američkim i evropskim međunarodnim faktorima. Ovom prilikom Vlada Kosova se obavezuje da će od ponedeljka 1. avgusta 2022. godine odložiti sprovođenje dve odluke od 29. juna 2022. godine do 1. septembra 2022. godine, kada će biti uklonjene sve barikade i uspostavljena potpuna sloboda na severu Kosova. Zahvaljujemo međunarodnim partnerima, posebno američkom ambasadoru Džefriju Hoveniju, na njihovoj posvećenosti i doprinosu", navodi se u saopštenju prištinske Vlade, preneo je Kosovo onlajn.
00:01 01.08.2022
Zastava SAD - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SRBIJA
Ambasador SAD u Prištini: Vašington traži da se odloži primena mera
23:52 31.07.2022
Situacija na Jarinju mirna
Situacija na Jarinju je večeras mirna, javlja RTS.
Administrativni prelaz je, kao i Brnjak, i dalje blokiran.
Na tim prelazima obustavljen je prolaz vozilima, a srpska policija obaveštava građane na desetak kilometara ranije da se vrate, preneo je Tanjug.
23:42 31.07.2022
Aleksandar Vučić u Predsedništvu Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
SRBIJA
Vučić: Verujem da će do sutra doći do deeskalacije situacije na Kosovu i Metohiji
23:38 31.07.2022
Rakić: Situacija napeta, svakog trenutka može doći do eskalacije
Predsednik Srpske liste Goran Rakić preneo je večeras da je situacija na severu Kosova i Metohije napeta, i da svakog trenutka može da eskalira, da je narod uplašen, i da nastoji na održi mir, što ih je, kaže, zamolio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali da neće odustati od suprotstavljanja jednostranim potezima Prištine.
"Ja se nalazim u Rudaru, gde je veliki broj vozila blokirao magistralni put. Dosta je naroda, koji je odlučan da se suprotstavi jednostranim potezima Prištine", rekao je Rakić večeras oko 23 sata za TV Pink.
Kaže da je srpski narod uplašen, ali veoma odlučan da izdrži do kraja i da se neće povući.
23:36 31.07.2022
Kfor spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena
Kfor je večeras saopštio da je bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije napeta, da je pomno prati i spreman je, kažu, da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.
"Ukupna bezbednosna situacija u severnim opštinama na Kosovu je napeta, a misija Kfora je pomno prati i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom koji proističe iz Rezolucije 1244 SB UN", navodi se u saopštenju Kfora dostavljenom Tanjugu.
Komandant Kfora je, kako se dodaje, u kontaktu sa svim relevantnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnikom generalštaba Vojske Srbije.
23:31 31.07.2022
Ričard Grenel - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
SRBIJA
Ričard Grenel: Fašista Kurti preuzima glupe i bezobzirne korake
23:24 31.07.2022
Zoran Anželković - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
SRBIJA
Anđelković: Kurti je krenuo u etničko čišćenje Srba
23:18 31.07.2022
Novinar Radija Kontakt Plus Ana Marija Ivković govorila je za Sputnjik o situaciji u Kosovskoj Mitrovici i atmosferi nakon što su građani, posle najave Prištine da sutra počinje primene odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, blokirali administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i puteve kod Rudara i Zupča.
„Obišla sam ulice Kosovske Mitrovice, situacija je mirna, na ulicama je nekoliko građana koji mirno, čak i sa decom, šetaju gradom“, navela je Ana Marija Ivković.
Na samom ulazu u južni deo grada, kod mosta, parkirana su vozila policije, ali ne u velikom broju, kazala je ona, dodajući da su tu i karabinjeri.
Ivkovićeva je napomenula da je su građani bili uplašeni kada se oglasila sirena za uzbunu, jer nisu imali informacije šta se događa.
Situacija je mirna i kod Rudara, gde je postavljena jedna od barikada, a put je blokiran kamionima, automobilima, kazala je ona.
Pretpostavlja se, dodala je, da će građani ostati na barikadama celu noć, jer broj vozila na barikadi u Rudaru ukazuje da to neće tek tako biti uklonjeno.
23:11 31.07.2022
Nema povređenih od početka blokada
Tokom protesta i blokada nije bilo povređenih osoba, rekao je za Kosovo onlajn direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek.
"Do ovog trenutka nemamo nijednu povređenu osobu koja se javila našoj ustanovi od početka protesta", izjavio je Elek.
U Rudaru je i dalje prisutan veliki broj ljudi, a ima i onih koji još uvek pristižu, a situacija je slična i u Zupču.
23:09 31.07.2022
Prelaz Merdare nije blokiran, kolona duga nekoliko kilometara
Administrativni prelaz Merdare funkcioniše i nije blokiran, ali je kolona vozila duga nekoliko kilometara, jer se mnogi građani sa Kosova i Metohije vraćaju sa godišnjih odmora, javlja RTS.
22:47 31.07.2022
22:43 31.07.2022
U Severnoj Mitrovice u 22 sata su se ponovo oglasile sirene za uzbunu nakon što su danas bile aktivne tri sata tokom popodneva.
22:40 31.07.2022
Tokom protesta i blokada nije bilo povređenih osoba, potvrdio je direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek.
„Do ovog trenutka nemamo nijednu povređenu osobu koja se javila našoj ustanovi od početka protesta“, izjavio je Elek u kratkom razgovoru.
22:39 31.07.2022
Jedinica za brzo reagovanje kosovske policije već je otišla na sever Kosova, dok su sve jedinice u opštinama na severu pozvane na mobilizaciju, navode mediji u Prištini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala