Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nisu Srbi glineni golubovi: Ako Priština zapuca — Srbija neće ćutati

Pratite nas
Ukoliko se Priština odluči za nasilje koje bi podrazumevalo i upotrebu vatrenog oružja, situacija će izmaći kontroli. Iako je teško predvideti dalji tok događaja, jedno je sigurno — niko od Srba sa Kosova i Metohije neće pristati na to da bude glineni golub, i drugo, Srbija će štititi svoj narod.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ovako za Sputnjik eksplozivnu situaciju na Kosmetu izazvanu odlukom Prištine da zabrani ulazak u južnu srpsku pokrajinu građanima sa srpskim ličnim kartama, i KM tablicama, komentariše Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju.
Inače složenu i kompleksnu situaciju, kako ju je danas u svom obraćanju okategorisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodatno usložnjava činjenica da se na administrativnim prelazima nalaze specijalne kosovske jedinice te da Srbi sa Severa sa pravom strahuju da je ovaj potez Prištine motivisan daljim etničkim čišćenjem.

Situacija je dramatična

Kada nagomilate specijalne jedinice na administrativnim prelazima, danima maltretirate Srbe na Severu, izazivate incidente i pucate na ljude kao što je bio slučaj sa vozačem kamiona, i kada gomilate 20 tona goriva, da li to znači spremnost na dijalog, ili naprotiv-, postavlja pitanje Drecun, spremnost na zaoštravanje situacije.
Cilj kampanje, izazivanje incidenata i kontinuirano sprovođenje nasilja nad srpskim narodom i SPC, kaže Drecun, ima dva rukavca. Jedan je pokušaj da se obesmisli bilo kakav dalji nastavak razgovora između Beograda i Prištine, i drugi — izazivanje ozbiljnijih sukoba na Severu.
„Nema dileme da je ovaj potez sa ličnim kartama i tablicama bremenit raznim mogućnostima za izazivanje incidenata. Tome u prilog govori i činjenica da Priština nagomilava specijalne jedinice na Severu koje nisu tu da rešavaju problem već da demonstriraju silu i, kao i do sada, primene nasilje nad Srbima. Složena, a zbog mogućih posledica, i dramatična situacija“.

Nekakav plan postoji

Zabrinjava što umesto da u dogovoru sa Beogradom pronađe rešenje, Priština, kaže Drecun, povlači jednostrane poteze koji govore da je po sredi planski rad na destabilizaciji.
„Ako odbijaju da probleme rešavaju pregovorima, onda znači da cilj nisu mirna politička sredstva već nešto najbliže onome čega se svi pribojavamo — nasilju nad srpskim narodom na Severu. Ne znam da li će zemlje Kvinte podržati ovakav mračan naum, ali bojim se da tu postoji nešto čvrsto dogovoreno i isplaniramo“.
O tome da se Srbi neće složiti sa nametnutim merama nepostojeće države ne treba sumnjati, kaže naš sagovornik. Drugo je sasvim pitanje kakva bi mogla biti njihova reakcija, i da li i u kojoj meri to Priština i očekuje.
„Srbima je dosta sistematskog maltretiranja koje kontinuirano traje godinama. Ljudi ne mogu pod takvim pritiskom i takvim pretnjama da žive. Na koji korak će se odlučiti je nepoznanica ali nema dileme da Priština provocira reakciju srpskog naroda kako bi imala opravdanje za upotrebu specijalnih jedinica i čak vatrenog oružja“.

KFOR da se ne izvlači

Na pitanje da li možemo da očekujemo da će KFOR sprečiti nasilje nad Srbima, Drecun kaže da je on zadužen za bezbednost na KiM i da bi, bez obzira ko upotrebljava silu — specijalne jedinice ili obična policija- on trebalo da spreči destabilizaciju.
„U tom smislu KFOR bi trebalo da spreči specijalne jedinice da upotrebe oružje protiv Srba na Severu a ne da se izvlači na to da je dogovor postignut sa NATO da ne mogu samo pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga da budu na Severu.

Srbija uz svoj narod

Pored činjenice na koju je ukazao predsednik da se nad Srbima sprovodi sistemsko kontinuirano nasilje, i to najviše od dolaska Kurtija na vlast, on je, apostrofira Drecun, rekao i jednu ključnu stvar koja nudi odgovor na pitanje šta će Srbija preduzeti u slučaju eskalacije nasilja.
„On je rekao da niko u Prištini ne pomišlja na etničko čišćenje i mogućnost da protera Srbe i ugrozi njihove živote jer će u toj varijanti Srbija pobediti. Mislim da je to potpuno jasna poruka i da niko ne treba da ima dilemu da će Srbija, ukoliko bi došlo do takve situacije, upotrebiti sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju da zaštiti svoj narod“.
Ono što predsednik nije najavio, a što kao sledeći korak pretpostavlja Drecun jeste snažno upozorenje da će Srbija, ukoliko Priština nastavi sa ovakvim ponašanjem, zamrznuti dijalog na tri ili šest meseci, ili odrediti datum za formiranje Srpskih opština dogovorenih Briselskim sporazumom.

Stvari nisu bezazlene

Međunarodne okolnosti Aljbinu Kurtiju idu na ruku, i on, kaže Drecun pokušava da se svrsta uz Zapad i nametne kao istureni branik zapadnih interesa protiv ruskog prisustva na Balkanu. Iako, služeći se antiruskim sentimentom, on ne može da iznudi ni jedan korak Zapada, nesumnjivo da se pokazuje kao solidno sredstvo za realizaciju zapadnih interesa.
„On je najobičnija marioneta. Zapadu je potreban takav Kurti kako bi skrenuli pažnju Srbiji da mora u potpunosti da se svrsta uz zapadni blok, pre svega kada je reč o pridruživanju sankcijama Rusiji. S obzirom da Srbija ne pristaje, oni šalju poruku — ako vi nećete da uvodite sankcije, mi ćemo tolerisati Kurtijevo ponašanje“.
Iako je Kurti zbog jednostranih poteza koje povlači, izgubio podršku američke administracije, ostaje da lebdi u vazduhu „nemešanje“ vodećih zemalja Zapada i Kvinte koji nasilje nad Srbima tretiraju kao unutrašnje pitanje Kosova.
„Niti je to unutrašnje pitanje niti je Kosovo suverena država. Najmanje bezazlen odnos“, zaključuje Milovan Drecun.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
SRBIJA
Vučić: Akcija Prištine treba da počne večeras, Srbi više zuluma trpeti neće /video/
Jedan od prepoznatljivih murala u centru grada - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
SRBIJA
„Kartončići i potvrdice“: Novi pokušaj Prištine da zagorča život Srbima
Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
SRBIJA
Selaković: Albanci pripremaju pakao na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala