Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Kurti je jedini krivac“: Reakcije iz Beograda na optužbe iz Prištine

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVICPremijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
Pratite nas
Srbija ništa nije uradila da započne ovu krizu na Kosovu i Metohiji, izjavila je večeras premijerka Ana Brnabić i poručila da sve što vidimo je rezultat unilateralnih poteza Aljbina Kurtija.
„Srbija ništa nije uradila da započne ovu krizu, Srbi na KiM nisu učinili apsolutno ništa da izazovu ovo što danas vidimo. Upravo suprotno, ovo je epilog višegodišnjeg maltretiranja Srba na KiM i nepoštovanja međunarodnih sporazuma“, rekla je Brnabić u izjavi za Tanjug.
Premijerka je kazala da predsednik Aleksandar Vučić i Srbija pozivaju na mir, stabilnost, povezivanje i saradnju, a Aljbin Kurti je, ističe, sramota današnjeg Balkana.
„Kurti je čovek čija je jedina politika stalno nasilje i stalne provokacije. Kurti je taj koji je doveo stvari do ove tačke - ukidanjem prava glasa Srbima, zabranom održavanja izbora na teritoriji KiM, nepoštovanjem Briselskog sporazuma i otvorenim priznanjem da Priština nikada neće implementirati Briselski sporazum, kao i namerno pogrešnim i selektivnim tumačenjem starih sporazuma“, navela je Brnabićeva, preneo je Tanjug.
Povodom Kurtijevih optužbi na račun predsednika Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, Petković je kazao da je Aljbin Kurti jedini krivac za trenutnu situaciju na KiM, koji, kako je naveo, „svojim neuračunljivim potezima izaziva novu krizu na prostoru Kosova i Metohije“.
„Neuračunljivi Kurti dobro je bio svestan da njegovi jednostrani i protivpravni potezi mogu imati dalekosežne posledice po mir i stabilnost i mogu dovesti do krize sa nesagledivim posledicama“, naveo je Petković i istakao:
„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svakoga dana poziva na mir i stabilnost i dijalog kao jedini mehanizam za normalizaciju odnosa i rešavanje svih otvorenih pitanja“, rekao je Kurti.
Jedina poruka koja je upućena i iz Raške i iz Beograda danas, ističe Petković, jeste poruka mira i potrebe za poštovanjem Briselskog sporazuma i što hitnijim formiranjem Zajednice srpskih opština.
„Zato kada traži krivca za današnju situaciju, neka se pogleda u ogledalo jer će tamo videti jedinog odgovornog za nove tenzije na terenu“, naveo je Petković.
Gomilanje jedinica Rosu i specijalaca pod punom opremom, kao i otvorene pretnje Srbima nisu nikakvi potezi mira, već direktno dolivanje ulja na vatru i to je ono što Kurti želi", naveo je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM, preneo je Tanjug.
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SRBIJA
Priština odložila mere za mesec dana, barikade na Kosmetu /video/
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
SRBIJA
Kurti optužio Vučića i Petkovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala