- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Hitlerov sat prodat u SAD za milion evra, jevrejski lideri osuđuju

© SputnikAdolf Hitler
Adolf Hitler - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Pratite nas
Na aukciji u SAD prodat je sat za koji se smatra da je pripadao Adolfu Hitleru. Proizvođač sata je kompanija „Huber“, a na satu su ugravirani inicijali Hitlera i kukasti krst.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Aukcijsku prodaju koju je organizovala kuća „Alexander Historical Auction“ u Merilendu, osudili su jevrejski lideri. Iz aukcijske kuće naveli su da je prodaja „cilj da se sačuva istorija“.
U katalogu prodaje navedeno je da je sat Hitler dobio kao poklon 1933. godine, a kao suvenir su ga zaplenili francuski vojnici koji su zauzeli Hitlerovu vikendicu u Berghofu 30. maja 1945. godine.
Na aukciji se našla i haljina koja je pripadala Hitlerovoj ljubavnici Evi Braun, fotografije nacističkih lidera sa potpisima, zvezde koje su nosili Jevreji u Holokaustu.
U dokumentima koje je aukcijska kuća pripremila navodi se da je nemoguće dokazati da li je Hitler nosio ovaj sat, ali da su stručnjaci zaključili da postoji apsolutna mogućnost da je pripadao Hitleru.
Na aukciji nije postignuta planirana cena od dva do četiri miliona dolara, koja je bila očekivana po procenama stručnjaka, prenosi RTS.
Adolf Hitler, komandant nemačke armije general feldmaršal Valte fon Brauhič i načelnik nemačke armije general-pukovnik Franc Halder u Berlinu 7. avgusta 1941. - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
DRUŠTVO
Objavljena pisma Hitlerovog lekara
Ceremonija odavanja počasti odlazećoj kancelarki Angeli Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
SVET
Velika istraga u Nemačkoj: Obožavaoci Hitlera otkriveni u bezbednosnim službama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala