- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Velika istraga u Nemačkoj: Obožavaoci Hitlera otkriveni u bezbednosnim službama

© AP Photo / Markus SchreiberCeremonija odavanja počasti odlazećoj kancelarki Angeli Merkel
Ceremonija odavanja počasti odlazećoj kancelarki Angeli Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
Pratite nas
Istraga nemačke vlade otkrila je više od 300 pripadnika državnih bezbednosnih agencija koji su „povezani sa desnim ekstremizmom“, uključujući i one za koje je zabeleženo da su učestvovali u izvikivanju nacističkih parola, među kojima i „Hajl Hitler“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Svaka vrsta ekstremizma mora da ima jasne posledice, nećemo dozvoliti da našu demokratsku, ustavnu državu sabotiraju desničarski ekstremisti“, navela je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer u saopštenju. Ona je dodala da će Berlin iskoristiti sve zakonske opcije da se obračuna sa ekstremizmom u bezbednosnim službama i predložiće zakonske propise „kojim će neprijatelji ustava biti brže uklonjeni iz javne službe“, prenosi RT.
Istraga nemačke vlade obuhvatila je 860 sumnjivih slučajeva ekstremističkog ponašanja još od jula 2018. godine, a pronađeni su „konkretni dokazi“ protiv 327 pripadnika bezbednosnih službi na federalnom i pokrajinskom nivou. Najviše ih je u vojnoj obaveštajnoj službi, gde su registrovana 83 slučaja. Na drugom mestu je federalna policija, sa 18 slučajeva.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke označilo je kao ekstremiste 138 zaposlenih u federalnim agencijama i 189 u pokrajinskim. Inače, više od 640.000 ljudi radi u različitim bezbednosnim službama u Nemačkoj.
Fezerova je rekla da je „previše i da postoji samo jedan takav slučaj“, dodajući da je pokrenuto više od 500 disciplinskih postupaka protiv zaposlenih koji imaju dokazane veze sa ekstremistima.
Izveštaj nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova usledio je dve godine posle objavljivanja nacionalne studije o desnom ekstremizmu u bezbednosnim službama, koja je otkrila na stotine spornih slučajeva među vojnicima, policajcima i drugim bezbednjacima. U toj studiji se, između ostalog, navodi i da je „broj otkrivenih slučajeva relativno mali u odnosu na ukupan broj zaposlenih, ali pokazuje da postoji siva zona prikrivenog ekstremizma“.
U njoj su navedeni brojni primeri deljenja ekstremističkih simbola ili fotografija, kakva je svastika, dok je istraga nemačke vlade utvrdila ponašanje kao što su učestvovanje u ekstremističkim čat grupama na internetu, širenje ekstremističke propagande, vređanje na političkoj osnovi, članstvo u pokretu „Rajhsburger“, koji negira legitimnost moderne nemačke države...
Vojnici počasne straže nemačkih snaga Bundesvera - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2020
Nacizam u elitnim jedinicama moderne Nemačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala