- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ objavio deo prepiske sa partnerima o remontu turbina gasovoda „Severni tok“

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaGasprom
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
„Gasprom“ je na svom Telegram kanalu objavio deo prepiske sa partnerima, dokumenta o objektu „Severnog toka“ – kompresorskoj stanici (KS) „Portova“, kao i prepisku o eksploataciji gasne kompresorske jedinice i dokumenta „Rostehnadzora“ sa nalogom za otklanjanje kvarova.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Objavljena su, između ostalog, dva zapisnika, nalog, zaključak i upozorenje „Rostehnadzora“, kao i žalbe glavnom rukovodiocu projekta KS „Portova“ – vodećem rukovodiocu projekata DOO „Simens Tehnologije Gasnih Turbina“ Artjomu Stepanovu i generalnom direktoru DOO „Simens Energetika“ Olegu Titovu, kao i drugi prilozi.
Kompanija je objavila i zapisnik o privremenoj zabrani rada gasne kompresorske jedinice, od 13. juna. Već sledećeg dana, „Gasprom“ je saopštio da se „Portova“ može koristiti samo za tri kompresorske jedinice.
Isporuke preko „Severnog toka“ smanjene su za 60 odsto od nominalnog kapaciteta na 100 miliona kubnih metara od planiranih 167 miliona kubnih metara.
Zatim, 15. juna, „Gasprom“ je saopštio da prekida eksploataciju još jednog gasno-turbinskog motora „Simens“ na stanici „Portova“. Dnevna proizvodnja smanjena je za 40 odsto od nominalnog kapaciteta - na 67 miliona kubnih metara.
Posle mesec dana, 25. jula, kompanija je saopštila da obustavlja eksploataciju još jednog „Simensovog“ motora zbog nemogućnosti slanja na redovni remont. Trenutna dnevna proizvodnja stanice „Portova“ ne premašuje 20 odsto kapaciteta – do 33 miliona kubnih metara.
Ranije je zamenik predsednika Upravnog odbora ruske kompanije „Gasprom“ Vitalij Markelov za TV „Rusija 24“ izjavio da to što je kompanija „Simens“ poslala turbine za gasovod „Severni tok“ Nemačkoj, umesto Rusiji, nije u skladu sa uslovima ugovora i najavio objavljivanje dela prepiske povodom remonta turbina.
Kompanija „Gasprom“ je od sredine juna smanjila isporuke gasa „Severnim tokom“, objasnivši da je razlog zastoj u radu agregata za prenos gasa. Jedna od gasnih turbina, koja je bila na remontu u Kanadi, nije mogla da bude vraćena u Rusiju, zbog sankcija koje je ta zemlja uvela Moskvi. Na insistiranje Berlina, problem je pravno rešen i Kanada je poslala turbinu, koja se sada nalazi u Nemačkoj, ali još nije stigla do Rusije, odnosno „Gasproma“.
Gazprom neft - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
„Gasprom“ objasnio zbog čega je smanjen kapacitet isporuka gasa „Severnim tokom“
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
RUSIJA
Kremlj: Situacija sa turbinama za „Severni tok“ kritično otežana antiruskim sankcijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala