- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Situacija sa turbinama za „Severni tok“ kritično otežana antiruskim sankcijama

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da zaista postoje poteškoće u vezi s turbinama za „Severni tok“, te da je situacija dodatno otežana sankcijama i ograničenjima uvedenim protiv Rusije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Obavezno ćemo zamoliti kolege iz 'Gasproma' da razjasne situaciju s tehnološke tačke gledišta. Obavezno ćemo to učiniti. Ponavljam – da, zaista postoje problemi s turbinama. Turbina s remonta još nije stigla, nije postavljena, ona je na putu. Nadajmo se da će se to desiti pre nego kasnije, ali postoje određeni problemi s drugom turbinom. 'Gasprom' radi na rešavanju te situacije“, rekao je Peskov.

On je ponovio da je situacija kritično otežana ograničenjima i sankcijama uvedenim protiv Rusije.
„Da nije tih ograničenja, sve bi se realizovalo, svi remontni radovi, svi garantni, remontni i servisni radovi bi se realizovali u uobičajenom, rutinskom, operativnom poretku, ne dovodeći do takvih situacija kakvu vidimo sada“, rekao je Peskov.
Cene gasa u Evropi su premašile cenu od 2.000 dolara za hiljadu kubika, prvi put od 9. marta ove godine, svedoče podaci londonske berze ICE.
Kompanija „Gasprom“ je glavni snabdevač gasa u Evropi. Od 16. juna je smanjila isporuke preko „Severnog toka“ do 40 odsto kapaciteta, pripisujući to problemima sa održavanjem gasnih turbina na kompresorskoj stanici „Portova“.Tada je kompanija saopštila da „Simens“ zbog kanadskih sankcija ne može da vrati sa popravke gasne turbine. Početkom jula Kanada je pristala da vrati turbinu u Nemačku kako bi se dalje isporučila u Rusiju.
Gasovod je nastavio sa radom 21. jula nakon radova na planskom tehničkom održavanju, ali je „Gasprom“ 25. jula najavio da će obustaviti rad još jedne „Simensove“ turbine na kompresorskoj stanici „Portova“, zbog čega će isporuke preko gasovoda „Severni tok“ od 27. jula iznositi najviše 33 miliona kubnih metara dnevno, odnosno 20 odsto kapaciteta cevovoda.
Kontrolna soba termoelektrane - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
RUSIJA
Mediji: U Evropi zavladala panika – zemlje EU smanjuju potrošnju gasa za 15 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala