- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: U Evropi zavladala panika – zemlje EU smanjuju potrošnju gasa za 15 odsto

© Sputnik / Mihail Mokrušin / Uđi u bazu fotografijaKontrolna soba termoelektrane
Kontrolna soba termoelektrane - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
U Evropi je zavladala panika nakon vesti o smanjenju tranzita gasovodom „Severni tok“ na 33 miliona kubnih metara dnevno, piše kolumnista britanskog lista „Ekspres“ Džejkob Pol.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako navodi novinar, ministri energetike Evropske unije odmah su odreagovali na tu vest. Danas će se sastati u Briselu kako bi razgovarali o planu za vanredne situacije za uštedu gasa.
„Evropska komisija se plašila upravo takvog razvoja događaja“, navodi se u članku.
Kako javlja agencija DPA, predstavnici zemalja EU dogovorili su plan za vanredne situacije za smanjenje potrošnje gasa koji će biti odobren na današnjem specijalnom sastanku u Briselu.
Prema planu koji je predložila Evropska komisija, zemlje dobrovoljno treba da smanje potrošnju gasa za 15 odsto u periodu od 1. avgusta 2022. do 31. marta 2023. godine.
Kompanija „Gasprom“ je glavni snabdevač gasa u Evropi. Od 16. juna je smanjila isporuke preko „Severnog toka“ do 40 odsto kapaciteta, pripisujući to problemima sa održavanjem gasnih turbina na kompresorskoj stanici „Portova“.Tada je kompanija saopštila da „Simens“ zbog kanadskih sankcija ne može da vrati sa popravke gasne turbine. Početkom jula Kanada je pristala da vrati turbinu u Nemačku kako bi se dalje isporučila u Rusiju.
Gasovod je nastavio sa radom 21. jula nakon radova na planskom tehničkom održavanju, ali je „Gasprom“ 25. jula najavio da će obustaviti rad još jedne „Simensove“ turbine na kompresorskoj stanici „Portova“, zbog čega će isporuke preko gasovoda „Severni tok“ od 27. jula iznositi najviše 33 miliona kubnih metara dnevno, odnosno 20 odsto kapaciteta cevovoda.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
RUSIJA
„Gasprom“ smanjuje isporuke gasa „Severnim tokom“ na 20 odsto kapaciteta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala