- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ smanjuje isporuke gasa „Severnim tokom“ na 20 odsto kapaciteta

© Press-služba Eugal / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2"
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
„Gasprom“ obustavlja eksploataciju još jedne turbine „Simensa“, isporuke gasa „Severnim tokom“ od 27. jula neće prelaziti 33 miliona kubnih metara dnevno, odnosno 20 odsto kapaciteta gasovoda, saopštio je „Gasprom“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U vezi sa završetkom roka za popravku 'Gasprom' obustavlja eksploataciju još jedne gasne turbine 'Simensa' na kompresorskoj stanici 'Portova'“, saopštio je „Gapsom“ na Telegram kanalu.
„Severni tok“ je glavna maršruta za isporuke gasa „Gasproma“ Evropi. Gasovod je obnovio rad 21. jula, posle planiranog tehničkog servirisanja. Isporuka gasa je nastavljena na nivou od 40 procenata ukupnog kapaciteta gasovoda.
„Gasprom“ je ograničenje objasnio zastojem u povratku gasnih turbina koje su korišćene za pumpanje gasa, a koje su bile na remontu u Kanadi. Isporuka gasne turbine je prvo bila sprečena zbog sankcija koje je Kanada uvela protiv Rusije, ali je potom, na insistiranje Berlina, problem pravno rešen, tako da je turbina sada u Nemačkoj i treba da bude isporučena Rusiji, odnosno „Gaspromu“.
U Evropi smatraju da problemi s turbinama ne mogu da budu realni uzrok pada protoka gasa, dok ruska strana objašnjava da je smanjenje isporuka gasa „Severnim tokom“ prouzrokovano isključivo sankcijama usled kojih su se pojavili problemi s remontom turbina.

Skočile cene gasa na evropskim berzama

Cene gasa na evropskim berzama naglo su ubrzale tempo rasta za gotovo 10 odsto nakon saopštenja „Gasproma“ o prestanku rada još jedne turbine „Severnog toka“ i sada su više od 1.850 dolara za hiljadu kubnih metara, svedoče podaci s londonske berze ICE.
Gazprom neft - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
RUSIJA
„Gasprom“ po treći put zatražio od „Simensa“ dokumenta o turbini za „Severni tok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala