- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ po treći put zatražio od „Simensa“ dokumenta o turbini za „Severni tok“

© Sputnik / Lola ĐorđevićGazprom neft
Gazprom neft - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Ruska kompanija „Gasprom“ već treći put javno zahteva od kompanije „Simens enerdži“ da potvrdi da se turbina za „Severni tok“, koja je zadržana zbog kanadskih sankcija, može vratiti u Rusiju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„'Gasprom' se više puta obraćao kompaniji 'Simens' sa molbom da dostavi zvanična dokumenta koja potvrđuju davanje izuzeća od aktuelnih sankcionih režima Kanade i EU kako bi se Rusiji vratio gasno-turbinski motor za kompresorsku stanicu 'Portova' koji je popravljen u Kanadi“, precizirano je u saopštenju.
Međutim, „Simens“ još uvek nije dostavio dokumenta.
„Uzimajući u obzir značajne potencijalne rizike u slučaju nepoštovanja svih utvrđenih procedura, 'Gasprom' je bio primoran da se ponovo obrati 'Simensu' sa takvim zahtevom“, navodi ruska kompanija.
Posebno se ističe da uslovi ugovora ne predviđaju dodatne obaveze ruske strane za dobijanje turbine.
Kako je saopšteno iz „Simensa“ za Sputnjik, kompanija bi želela da isporuči Rusiji turbinu za „Severni tok“ što je pre moguće, ali rok isporuke ne zavisi samo od njihovog delovanja.
Kompanija „Gasprom“ je glavni snabdevač gasa u Evropi. Od 16. juna je smanjio isporuke preko „Severnog toka“ do 40 odsto kapaciteta, pripisujući to problemima sa održavanjem gasnih turbina na kompresorskoj stanici „Portova“. Tada je kompanija saopštila da „Simens“ zbog kanadskih sankcija ne može da vrati sa popravke gasne turbine. Međutim, Kanada je odlučila da oslobodi opremu „Gasproma“ od sankcija do kraja 2024. godine, što je potvrdio i premijer zemlje Džastin Trido.
Ruska kompanija je saopštila da nema ni jedan dokument koji će omogućiti „Simensu“ da izveze iz Kanade motor za kompresorsku stanicu „Portova“ i ne može da zaključi kako kako će se situacija dalje razvijati kako bi se obezbedio siguran rad stanice.
Gasna kompresorska stanica Minska - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
Putin otkrio zašto je Kanada zadržala turbinu za „Severni tok 1“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala