- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ objasnio zbog čega je smanjen kapacitet isporuka gasa „Severnim tokom“

© Sputnik / Lola ĐorđevićGazprom neft
Gazprom neft - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Kompanija „Simens enerdži“ nije izazvala samo zastoj u vraćanju turbine za „Severni tok“ s planskog remonta, nego i ne izvodi remont neispravnih motora za taj gasovod, izjavio je zamenik predsednika uprave „Gasproma“ Vitalij Markelov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema njegovim rečima, za održavanje punog kapaciteta „Severnog toka“ potrebno je da uvek radi pet motora, a jedan mora biti u rezervi i spreman za upotrebu u svakom trenutku.
U ovom trenutku u kompresorskoj stanici „Portova“ radi samo jedna gasna turbina, čiji je kapacitet 52 megavata.
„Agregatima ostalih gasnih turbina je ili istekao rok korišćenja između dva remonta, koji je oko 25.000 sati, ili su tehnički neispravni. U prvom slučaju turbinama je potreban kapitalni remont u fabrici koja ih proizvodi, a u drugom slučaju potrebno je servisiranje koje izvodi kompanija 'Simens'. Eksloatacija takvih motora je nemoguća, pre svega zbog pravila koja nalaže bezbednost, a koja su predviđena ruskim zakonodavstvom“, rekao je Markelov.
On je podsetio da se „Gasprom“ uvek na vreme priprema za kapitalni remont motora.
„Postoji takozvani fond za zamenu motora koji su prošli kroz kapitalni remont u fabrici kompanije 'Simens'. Njih stavljaju umesto motora koji su odradili puni ciklus od 25.000 sati. Pre uvođenja sankcija Rusiji problem sa zamenom motora koji su na remontu nije postojao. Situacija je sada potpuno drugačija: još u maju smo očekivali da ćemo dobiti od 'Simensa' jednu remontovanu turbinu, ali je do danas nismo dobili. I ne samo to, ostaju otvorena pitanja o sankcionim rizicima koji sprečavaju vraćanje gasne turbine u Rusiju i upućivanje drugih motora na remont“, istakao je Markelov.
On je dodao da postoji još jedno pitanje koje se postavlja u vezi s neispravnim motorima na kompresorskoj stanici: „Kompanija 'Simens' ne radi na otklanjanju tih problema. Posledica svega toga jeste smanjenje proizvodnih kapaciteta kompresorske stanice 'Portova' na 33 miliona kubnih metara dnevno“, izjavio je Markelov.
Kompresorska stanica 'Portova' nalazi se u Lenjingradskoj oblasti i predviđena je za transport gasa gasovodom 'Severni tok'.
„Stanica stvara neophodni pritisak kako bi gas prošao razdaljinu veću od 1.200 kilometara. Taj pritisak je veoma visok, a obezbeđuju ga agregati za pumpanje gasa koje je proizvela kompanija 'Simens'“, objasnio je Makrelov.
„Gasprom“ je 25. jula saopštio da se obustavlja rad još jedne „Simensove“ gasne turbine na kompresorskoj stanici „Portova“, važnom objektu za gasovod „Severni tok“, zbog čega je protok gasa smanjen na 20 odsto ukupnih kapaciteta gasovoda.
Kompanija je od sredine juna smanjila isporuke gasa „Severnim tokom“, prvo na 60 odsto, a zatim na 40 odsto kapaciteta, objasnivši da je razlog zastoj u radu agregata za prenos gasa. Jedna od gasnih turbina, koja je bila na remontu u Kanadi, nije mogla da bude vraćena u Rusiju, zbog sankcija koje je ta zemlja uvela protiv Moskve. Na insistiranje Berlina, problem je pravno rešen i Kanada je poslala turbinu, koja se sada nalazi u Nemačkoj, ali još nije stigla do Rusije, odnosno „Gasproma“.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
„Gasprom“ smanjuje isporuke gasa „Severnim tokom“ na 20 odsto
Centralna filijala kompanije Simens u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
RUSIJA
„Simens“ ne vidi vezu između turbina i smanjivanja isporuka gasa iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala